Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród wigilijnych specjałów nie może zabraknąć słodkich wypieków i tradycyjnych przepisów babci. Na piedestale króluje makowiec, przyozdobiony lukrem i skórką pomarańczy. Jednak to nie dekoracja, czy ciekawy kształt czyni ciasto wybitne smacznym - kluczowa jest masa makowa z sekretnym dodatkiem.
Makowiec to jedno z ciast bożonarodzeniowych, którego nie może zabraknąć na tradycyjnej kolacji wigilijnej. Delikatne i rozpływające się ciasto drożdżowe to jedynie połowa sukcesu. Kluczowa jest aromatyczna masa makowa, która wypełnia po brzegi wnętrze ciasta. Jakich zatem użyć składników, by uzyskać kremowy, zimowy rarytas?
Przygotowanie makowca to dwa etapy - ciasto drożdżowe i masa makowa. To właśnie aromatyczne nadzienie jest sukcesem udanego wypieku. Ważne są składniki. Nie może zabraknąć najważniejszego i bazowego - maku, orzechów, suszonych owoców takich jak żurawina, rodzynki, morele, czy kremowego masła. Miód to kolejny istotny składnik. Warto wybrać gryczany rarytas. Jest on nie tylko intensywny, ale i charakterystyczny smakowo. Dodany do masy makowej uwydatni smak pozostałych składników i nada całości aromatu.
Składniki:
Sposób przygotowania: