Aromatyczne ciasto z jabłkami. Dzięki tej przyprawie będzie lepsze od tradycyjnej szarlotki

Ciasta z jabłkami są tak popularne, jak rosół, który podaje się na niedzielnym obiedzie. Aby podkreślić smak wypieków i sprawić, że będą one bardziej oryginalne stosuje się przyprawy. Do szarlotki najczęściej dodaje się cynamon, lecz nie w tym wypadku. W tym przepisie wykorzystasz coś innego.

Tradycyjna szarlotka składa się z kruchego ciasta, na którym ułożone są tarte owoce połączone z cukrem i cynamonem. Wszystko to przykrywa pierzynka zrobiona z ubitych białek oraz starta resztka ciasta. Tak właśnie wygląda ciasto z jabłkami, które większość osób kojarzy.

Ten przepis nie tylko różni się podaniem, a także przyprawami. Sekretnym dodatkiem, który sprawia, że ciasto jest bardziej aromatyczne jest imbir. Tylko jedna łyżeczka podkreśli smak owoców. Dodatkowo w tej recepturze wykorzystuje się duże kawałki jabłek zamiast tych startych. Nie znajdziesz w nim również ani grama cynamonu.

Przepis na ciasto imbirowe z jabłkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 200 g masła,
  • szklanka cukru,
  • masło i bułka tarta do formy,
  • 4 duże jabłka,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i imbirem w proszku.
  2. Masło umieść w rondelku i rozpuść na małym ogniu, cały czas podtrzymuj jego temperaturę.
  3. Głęboką foremkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, aby ciasto po upieczeniu nie przykleiło się do niej.
  4. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
  5. Jajka wbij do miski i ubijaj co jakiś czas dodając cukier. Miksuj do rozpuszczenia cukru.
  6. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj wymieszaną z innymi suchymi składnikami mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj rozpuszczone ciepłe masło i miksuj do połączenia składników.
  8. Część masy wylej na dno formy, na niej ułóż pokrojone jabłka i zalej je dokładnie resztą ciasta.
  9. Wstaw do rozgrzanego do 185°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
  10. Po ostygnięciu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Więcej o: