Więcej sprawdzonych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zimne i twarde jak kamień masło to prawdziwa zmora w kuchni. Jeśli zapomnisz wyciągnąć smarowidła z lodówki przygotowanie prostych kanapek czy wypieków, trwa znacznie dłużej, a efekt może okazać się daleki od ideałów. Warto zatem poznać ekspresowy trik, który sprawi, że nabiał będzie w kilka minut kremowy i miękki.
Jednym z podstawowych produktów w kuchni, bez którego wiele dań i wypieków straciłoby smak, jest oczywiście masło. Popularny nabiał używamy niemal do wszystkiego, smarujemy nim kanapki, podsmażamy warzywa, łączymy z ciastem czy dodajemy do domowych bulionów i sosów. Często też zapominamy o odpowiedniej temperaturze - wiele przepisów wymaga kremowej, miękkiej konsystencji, innych zaś twardego, zwartego tłuszczu.
Co zatem zrobić, gdy na już potrzebujemy kremowego masła, a jest zmarznięte na kość? Sposobów jest wiele, jednak nie wszystkie dają zamierzony efekt. Wystrzegajmy się podgrzewania w mikrofalówce - może to nie tylko spowodować dodatkowe sprzątanie lub zmienić tłuszcz w całkowicie płynną konsystencję. Warto również podkreślić, że ta metoda nie należy do najzdrowszych.
Trik na miękkie masło z użyciem szklanki znacznie usprawni gotowanie i pieczenie. Wystarczy nalać do szklanki ciepłej wody i odczekać kilka minut. Kroimy masło na mniejsze kawałki. Wylewamy płyn z naczynia, a następnie wypełniamy nabiałem. Teraz wystarczy przykryć szklankę talerzem i odwrócić do góry dnem. Po kilku minutach masło zmięknie pod wpływem temperatury. Dzięki tej metodzie szybko posmarujemy pieczywo czy dodamy tłuszcz do przepisu na domowe ciasto.