Masło jest zbyt twarde? Zastosuj prosty trik ze szklanką, a w zaledwie moment będzie kremowe i miękkie

Jeśli miękkie i kremowe masło jest ekspresowo potrzebne w kuchni, warto poznać trik, który pozwoli szybko zmienić twardą konsystencję. Wystarczy sięgnąć po najzwyklejszą szklankę, a nabiał ekspresowo zmięknie. Dzięki temu poranne śniadanie, czy pieczenie ciasta nie sprawi, żadnego problemu.

Więcej sprawdzonych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zimne i twarde jak kamień masło to prawdziwa zmora w kuchni. Jeśli zapomnisz wyciągnąć smarowidła z lodówki przygotowanie prostych kanapek czy wypieków, trwa znacznie dłużej, a efekt może okazać się daleki od ideałów. Warto zatem poznać ekspresowy trik, który sprawi, że nabiał będzie w kilka minut kremowy i miękki. 

Zapomnij o zamarzniętym na kość maśle

Jednym z podstawowych produktów w kuchni, bez którego wiele dań i wypieków straciłoby smak, jest oczywiście masło. Popularny nabiał używamy niemal do wszystkiego, smarujemy nim kanapki, podsmażamy warzywa, łączymy z ciastem czy dodajemy do domowych bulionów i sosów. Często też zapominamy o odpowiedniej temperaturze - wiele przepisów wymaga kremowej, miękkiej konsystencji, innych zaś twardego, zwartego tłuszczu. 

Co zatem zrobić, gdy na już potrzebujemy kremowego masła, a jest zmarznięte na kość? Sposobów jest wiele, jednak nie wszystkie dają zamierzony efekt. Wystrzegajmy się podgrzewania w mikrofalówce - może to nie tylko spowodować dodatkowe sprzątanie lub zmienić tłuszcz w całkowicie płynną konsystencję. Warto również podkreślić, że ta metoda nie należy do najzdrowszych. 

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Masło jest zbyt twarde? Zastosuj prosty trik ze szklanką

Trik na miękkie masło z użyciem szklanki znacznie usprawni gotowanie i pieczenie. Wystarczy nalać do szklanki ciepłej wody i odczekać kilka minut. Kroimy masło na mniejsze kawałki. Wylewamy płyn z naczynia, a następnie wypełniamy nabiałem. Teraz wystarczy przykryć szklankę talerzem i odwrócić do góry dnem. Po kilku minutach masło zmięknie pod wpływem temperatury. Dzięki tej metodzie szybko posmarujemy pieczywo czy dodamy tłuszcz do przepisu na domowe ciasto

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.