-
Haps
-
Jak przygotować
- Kulebiak - przepis na postne danie kuchni kresowej. Będzie gwiazdą bożonarodzeniowego stołu
Kulebiak - przepis na postne danie kuchni kresowej. Będzie gwiazdą bożonarodzeniowego stołu
Przedstawiamy przepis na kulebiak, czyli postne danie pochodzące z kuchni kresowej. Ta pozornie prosta potrawa zachwyca swoim bogatym wnętrzem. Jak ją zrobić? Do jej przygotowania będziecie potrzebowali kapusty kiszonej i suszonych grzybów.
Kulebiak to jedno z dań, które serwuje się w Wigilię Bożego Narodzenia. Ma niezwykle delikatną strukturę i wyrazisty smak. Można go podawać na ciepło do barszczu. Całkowity czas jego przygotowania to około dwóch godzin. Najwięcej czasu zajmie czekanie aż ciasto wyrośnie i oczywiście samo pieczenie.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Kulebiak - przepis na świąteczne danie z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki wrocławskiej,
- szklanka mąki krupczatki,
- 20 g drożdży,
- pół szklanki wrzącej wody,
- pół szklanki oleju,
- sól.
Farsz:
- ćwierć kilograma kapusty kiszonej,
- marchewka,
- pietruszka,
- duża cebula,
- suszone grzyby,
- sól i pieprz do smaku.
Upieczesz go w pół godziny. Kulebiak zachwyci każdego wyjątkowym smakiem
Przygotowanie:
- Obgotuj kapustę kiszoną z grzybami. Obierz z łupin cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Obierz, umyj marchew i pietruszkę. Ugotuj je. Kiedy warzywa wystygną, utrzyj je na tarce na małych oczkach i połącz z kapustą, grzybami i cebulą. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże. Wlej wrzącą wodę, olej i dodaj soli. Wymieszaj bardzo dokładnie całość i zagnieć ciasto. Ilość składników możesz regulować w zależności od potrzeb. W razie, gdyby ciasto było za kruche można dodać do niego więcej wody i oleju.
- Podziel ciasto na pół i każdą z części rozwałkuj. Na obu kawałkach rozłóż farsz, zawijaj ciasto i sklejaj dokładnie brzegi i końce rolady. Farsz nie powinien wydostawać się z ciasta.
- Odstaw przygotowane ciasto z farszem do wyrośnięcia na trzydzieści minut.
- Piecz przygotowane kulebiaki przez około pół godziny w 170 st. C.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl