Kulebiak - przepis na postne danie kuchni kresowej. Będzie gwiazdą bożonarodzeniowego stołu

Przedstawiamy przepis na kulebiak, czyli postne danie pochodzące z kuchni kresowej. Ta pozornie prosta potrawa zachwyca swoim bogatym wnętrzem. Jak ją zrobić? Do jej przygotowania będziecie potrzebowali kapusty kiszonej i suszonych grzybów.

Kulebiak to jedno z dań, które serwuje się w Wigilię Bożego Narodzenia. Ma niezwykle delikatną strukturę i wyrazisty smak. Można go podawać na ciepło do barszczu. Całkowity czas jego przygotowania to około dwóch godzin. Najwięcej czasu zajmie czekanie aż ciasto wyrośnie i oczywiście samo pieczenie. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Kulebiak - przepis na świąteczne danie z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki wrocławskiej,
  • szklanka mąki krupczatki,
  • 20 g drożdży,
  • pół szklanki wrzącej wody,
  • pół szklanki oleju,
  • sól.

Farsz:

  • ćwierć kilograma kapusty kiszonej,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • duża cebula,
  • suszone grzyby,
  • sól i pieprz do smaku.

Upieczesz go w pół godziny. Kulebiak zachwyci każdego wyjątkowym smakiem

Przygotowanie:

  1. Obgotuj kapustę kiszoną z grzybami. Obierz z łupin cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Obierz, umyj marchew i pietruszkę. Ugotuj je. Kiedy warzywa wystygną, utrzyj je na tarce na małych oczkach i połącz z kapustą, grzybami i cebulą. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
  2. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże. Wlej wrzącą wodę, olej i dodaj soli. Wymieszaj bardzo dokładnie całość i zagnieć ciasto. Ilość składników możesz regulować w zależności od potrzeb. W razie, gdyby ciasto było za kruche można dodać do niego więcej wody i oleju.
  3. Podziel ciasto na pół i każdą z części rozwałkuj. Na obu kawałkach rozłóż farsz, zawijaj ciasto i sklejaj dokładnie brzegi i końce rolady. Farsz nie powinien wydostawać się z ciasta.
  4. Odstaw przygotowane ciasto z farszem do wyrośnięcia na trzydzieści minut.  
  5. Piecz przygotowane kulebiaki przez około pół godziny w 170 st. C. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: