-
Haps
-
Jak przygotować
- Tradycyjny obiad w nowej odsłonie. W tych mielonych znajdziesz nie tylko mięso. Środek jest bogaty i soczysty
Tradycyjny obiad w nowej odsłonie. W tych mielonych znajdziesz nie tylko mięso. Środek jest bogaty i soczysty
Kotlety mielone znane są nam przede wszystkim w jednej postaci. A co gdyby trochę podrasować klasyczny przepis i dodać mu więcej smaku i soczystości? Wystarczy dodać kilka składników więcej i voila! Wyjątkowe mielone właśnie wylądowały na waszych talerzach.
Soczyste mięso, chrupka panierka, a obok ugotowane ziemniaczki i do tego surówka. Już od samego czytania opisu takiego obiadu może cieknąć ślinka. Kotlety mielone, razem z kotletami schabowymi, są najpopularniejszym daniem mięsnym, które serwuje się na obiad. Tak wiele osób sięga po nie przez smak, który nie jest do podrobienia. Ale kto powiedział, że nie można go jeszcze ulepszyć?
Przepis na kotlety mielone, który wam proponujemy, łączy tradycyjną recepturę z oryginalnym i soczystym farszem. Po przekrojeniu mięsa zobaczysz pieczarki, szpinak, a także ser mozzarella. Dzięki niemu soczyste mięso stanie się delikatniejsze. Tak przygotowane doskonale wpasuje się w klimat niedzielnych obiadów.
Przepis na faszerowane kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 300 g liści szpinaku,
- 200 g sera mozzarella,
- 250 g pieczarek,
- mała cebula,
- czerstwa bułka,
- mleko,
- bułka tarta,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami
Sposób przygotowania
- Szpinak umyj i przełóż na patelnię. Dodaj do niego sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podduś i pozostaw do ostygnięcia.
- Pieczarki umyj, pokrój w plastry i również podduś na średnim ogniu.
- Mięso mielone umieść w misce, wbij jajko. Czerstwą bułkę namocz delikatnie w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Całość przypraw solą, pieprzem oraz wsyp łyżkę bułki tartej. Wyrób do połączenia składników.
- Szpinak i pieczarki połącz z sobą. Mozzarellę pokrój w paseczki.
- Z mięsa uformuj dość spory placuszek. Na jego środku ułóż szpinak z pieczarkami i ser.
- Całość zlep, formując kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Każdego kotlecika smaż z dwóch stron do lekko brązowego koloru.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.