18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Domowy grzaniec w dwóch wersjach. Będzie lepszy niż ten z Krupówek, a wszystko dzięki uroczym gwiazdkom

Grzaniec to obowiązkowa pozycja podczas zimowego spaceru po Krupówkach lub jarmarkach bożonarodzeniowych. Jeśli jednak najdzie cię ochota na rozgrzewające wino w domowych pieleszach, nic prostszego - mamy dla ciebie dwa przepisy. Jednym z nich poczęstujesz dzieci i osoby niepijące alkoholu, ale w obu nie może zabraknąć anyżu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Grzane wino na jarmarkach świątecznych jest niemal tak popularne jak gofry latem w nadmorskich budkach. Na szczęście nie musisz przepłacać i dziś z chęcią podpijemy ci, jak zrobić grzańca w dwóch wersjach - z alkoholem i bez. 

Grzaniec - przepis na zimowy napój dla dorosłych

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wina, najlepiej półsłodkiego lub półwytrawnego
  • pół laski cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 5-7 goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 nasionka kardamonu
  • opcjonalnie: 50 ml likieru pomarańczowego lub malinowego
  • do delkoracji - kilka plastrów pomarańczy

Sposób wykonania:

  1. Do rondla wlej wino i dodaj wszystkie składniki oprócz miodu.
  2. Na bardzo wolnym ogniu pogrzewaj całość, od czasu do czasu mieszając. Uważaj jednak, by nie dopuścić do zagotowania wina. Powinno być bardzo gorące, ale nie wrzące. 
  3. Pod koniec dodaj miód i wymieszaj całość, by się rozpuścił. Możesz już nalewać do szklanek.

Grzaniec bezalkoholowy - przepis dla każdego

Składniki:

  • 250 ml soku wiśniowego (powinien być dość kwaśny)
  • 250 ml soku malinowego
  • 1 większa pomarańcza
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 plastry świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • 2-3 ziarenka kardamonu

Sposób wykonania:

  1. W rondelku umieść wszystkie składniki w tym pokrojoną w plastry pomarańczę.
  2. Podgrzewaj na minimalnej mocy palnika przez 20 minut, uważając przy tym, żeby nie doprowadzić grzańca do wrzenia.
  3. Gorący grzaniec przelej do szklanek i wypij ze smakiem. 
Więcej o: