Dla jednych święta bez karpia byłyby nie pełne, z kolei wiele osób nie przepada za tą rybą z uwagi na jej mulisty posmak. Na szczęście możesz się go pozbyć dzięki temu sprawdzonemu sposobowi. Co należy zrobić? Po sprawieniu ryby i pokrojeniu jej na kawałki włóż ją do mleka z dodatkiem soku z cytryny oraz odrobiną majeranku, a następnie odstaw ją do lodówki na całą noc. Pamiętaj, aby przed smażeniem odsączyć karpia z mleka.
Część osób kupuje karpia w całości i samodzielnie go sprawia. Niestety wówczas karp może mieć wiele ości. Jaką rybę wybrać, aby miała ich mniej? Polecamy kupować większą rybę, ważącą minimum 1,5 kg. W takim karpiu będzie znacznie mniej małych ości, które trudno dostrzec. Natomiast, jeśli ości bardzo ci przeszkadzają to w sklepie, bez trudu znajdziesz także filety z karpia.
Czego potrzebujesz do przygotowania karpia? Poniżej znajdziesz listę wszystkich niezbędnych składników:
Najpierw przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej wbij i roztrzep jajko, a następnie dodaj przyprawy. Do ostatniej miski wsyp bułkę tartą. Każdy kawałek ryby najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzej na patelni dużą ilość oleju. Następnie wrzuć kawałki karpia na patelnię i smaż raz na jednej, raz na drugiej stronie, aż się zarumieni. Pamiętaj, aby smażyć karpia na chwilę przed kolacją wigilijną, aby był podany na ciepło.
Zobacz też: Jak rozpoznać dobrego karpia? Przyjrzyj się oczom, spójrz na skórę. "Błyszcząca, świetlista powłoka"