Bez wątpienia zupą, która króluje na stołach w większości polskich domów podczas świąt, jest barszcz, jednak nie mniejszym uznaniem cieszy się tradycyjna zupa grzybowa. Do zupy grzybowej warto dodać grzyby, które jesienią samodzielnie zebraliśmy, a następnie ususzyliśmy. Wspaniały smak potrawie nadadzą szczególnie podgrzybki i prawdziwki.
Tradycyjna zupa grzybowa, która trafia na wigilijne stoły, powinna być postna. To znaczy, że nie dodajemy do niej żadnego mięsa, a wywar jest wyłącznie warzywny. Co oprócz grzybów powinno znaleźć się w wigilijnej zupie grzybowej?
Składniki:
Przygotowywanie zupy grzybowej zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Zostaw je w niej na całą noc. Kolejnego dnia wyciągnij je i pokrój na drobne kawałki. Następnie wlej do garnka wodę, w której przez noc moczyły się grzyby. Umyj warzywa (z wyjątkiem cebuli) i wrzuć je do garnka, a następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Jeśli wody z grzybów było mniej niż 2,5 litra, to należy jej dolać i dodać przyprawy. Zacznij gotować zupę pod przykryciem przez około 45 minut, aż warzywa i grzyby zmiękną. Następnie wyjmij włoszczyznę. Marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron. Zupę z powodzeniem możesz podać także z uszkami lub bez dodatków.