Zupa grzybowa wigilijna. Co zrobić, aby była pełna smaku? Użyj koniecznie tych grzybów

Zupa grzybowa wigilijna z makaronem to świetna alternatywa, jeśli nie jesteś fanem barszczu z uszkami lub chcesz zaserwować dwa pierwsze dania. Które grzyby wybrać, aby zupa była pyszna i aromatyczne? To warto wiedzieć.

Bez wątpienia zupą, która króluje na stołach w większości polskich domów podczas świąt, jest barszcz, jednak nie mniejszym uznaniem cieszy się tradycyjna zupa grzybowa. Do zupy grzybowej warto dodać grzyby, które jesienią samodzielnie zebraliśmy, a następnie ususzyliśmy. Wspaniały smak potrawie nadadzą szczególnie podgrzybki i prawdziwki. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Wigilijna zupa grzybowa przepis - sekretem pysznego smaku są suszone grzyby 

Tradycyjna zupa grzybowa, która trafia na wigilijne stoły, powinna być postna. To znaczy, że nie dodajemy do niej żadnego mięsa, a wywar jest wyłącznie warzywny. Co oprócz grzybów powinno znaleźć się w wigilijnej zupie grzybowej?

Składniki:

  • szklanka suszonych grzybów (najlepsze będą prawdziwki i podgrzybki),
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 pora (jasna część),
  • 1/4 korzenia selera,
  • 4 łyżki masła,
  • 2,5 litra wody,
  • dwa liście laurowe,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • makaron.

Zupa grzybowa wigilijna - jak ją przygotować? 

Przygotowywanie zupy grzybowej zacznij od namoczenia suszonych grzybów w wodzie. Zostaw je w niej na całą noc. Kolejnego dnia wyciągnij je i pokrój na drobne kawałki. Następnie wlej do garnka wodę, w której przez noc moczyły się grzyby. Umyj warzywa (z wyjątkiem cebuli) i wrzuć je do garnka, a następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Jeśli wody z grzybów było mniej niż 2,5 litra, to należy jej dolać i dodać przyprawy. Zacznij gotować zupę pod przykryciem przez około 45 minut, aż warzywa i grzyby zmiękną. Następnie wyjmij włoszczyznę. Marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron. Zupę z powodzeniem możesz podać także z uszkami lub bez dodatków. 

Zobacz też: Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.