Portugalskie ciasteczka, czyli Pasteis de Nata. W sam raz na Boże Narodzenie

Portugalskie ciasteczka na Boże Narodzenie? Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby można było na świątecznym stole postawić nieco mniej typowe słodycze. Może tym razem warto skorzystać z bożonarodzeniowych tradycji portugalskich?

Ciastko portugalskie, czyli jakie?

Portugalia może nam się kojarzyć choćby z doskonałym winem, ale warto poznać też tradycyjne słodycze z tego kraju. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o takie łakocie, które z powodzeniem można umieścić na świątecznym stolePasteis de Nata to jedno ze sztandarowych dań kuchni portugalskiej. Chodzi o miniaturowe tarty z budyniowym nadzieniem. 

 

Portugalskie ciasteczka Pasteis de Nata. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Co jeszcze warto wiedzieć o portugalskich ciasteczkach Pasteis de Nata? Okazuje się, że związana jest z nimi interesująca historia, która wpisuje się w kulturę i historię Portugalii. Nie jest przypadkiem, że słodkie i kruche ciasteczka nazywane są także Pasteis de Belem - były dawniej wyrabiane właśnie w tej lizbońskiej dzielnicy. Receptury tych słodyczy pilnie strzegli zakonnicy z tamtejszego Klasztoru Hieronimitów. Do dzisiaj wielki kompleks klasztorny jest jednym z cudów krajowej kultury, który wpisano na Listę światowego dziedzictwa UNESCO. Dopiero w XIX w. zakonnicy mieli zdecydować się na sprzedanie przepisu biznesmenowi z Brazylii. Potomkowie Domingosa Rafaela Alvaresa, bo tak nazywał się ów przedsiębiorca, do dzisiaj pozostają w posiadaniu receptury, która została opatentowana wraz z nazwą Pasteis de Belem.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Portugalskie ciastka z budyniem - przepis

Jak wygląda przepis na portugalskie ciastka z budyniem? Na szczęście ich przygotowanie nie jest przesadnie skomplikowane. Do niezbędnych składników należą:

  • ciasto francuskie - 300 g;
  • mąka pszenna - 30 g;
  • mleko - 1 i 1/4 szklanki;
  • cukier - 1 szklanka i dodatkowo ok. 20 g;
  • cynamon - 1 laska;
  • woda - 2/3 szklanki;
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka;
  • żółtka jajek - 5 szt.

Oczywiście ciasto francuskie można przygotować samemu, ale to dość mocno wydłuży proces przygotowywania portugalskich ciastek z budyniem.

Zobacz też: Duńskie ciasteczka świąteczne - ich upieczenie wymaga niewielkiej liczby składników, a smak jest niepowtarzalny

Portugalskie ciasteczka z budyniem - przygotowanie

Jak przygotować portugalskie ciasteczka z budyniem? Zaczynamy od wymieszania w miseczce 1/4 szklanki mleka z wanilią i 30 g przesianej mąki pszennej. Wygodnie będzie posłużyć się przy tym rózgą kuchenną. Po wymieszaniu całość należy odłożyć.

W osobnym naczyniu należy doprowadzić do wrzenia wodę z laską cynamonu i cukrem. Następnie tak przygotowane produkty odstawić do ostygnięcia. W kolejnym garnuszku trzeba zagotować mleko i zalać nim mąkę pszenną, mieszając przy tym rózgę. Do całości dodać sporządzony wcześniej syrop z cukru i cynamonu. Całość ponownie dokładnie mieszamy. 

 

Żółtka roztrzepujemy rózgą kuchenną, następnie dodajemy do wody i mleka. Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle jednak mieszając. Należy dbać o to, aby nie doszło do zważenia się produktów. 

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą standardowe formy do muffinek. Wykładamy je ciastem francuskim. Wlewamy mieszankę przygotowaną wcześniej tak, by sięgała 3/4 wysokości. Ciastka piecze się w wysokiej temp. ok. 270 stopni C przez ok. 9 minut. 

Portugalskie ciasteczka cynamonowe z budyniem - idealne na prezent

Czemu warto przygotować portugalskie ciasteczka cynamonowe z budyniem? To nie tylko przepyszny smak, który umili święta. Wypiek doskonale się też prezentuje. Może więc stanowić ciekawy upominek na Boże Narodzenie dla bliskiej osoby. 

Zobacz też: Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.