Portugalia może nam się kojarzyć choćby z doskonałym winem, ale warto poznać też tradycyjne słodycze z tego kraju. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o takie łakocie, które z powodzeniem można umieścić na świątecznym stole. Pasteis de Nata to jedno ze sztandarowych dań kuchni portugalskiej. Chodzi o miniaturowe tarty z budyniowym nadzieniem.
Co jeszcze warto wiedzieć o portugalskich ciasteczkach Pasteis de Nata? Okazuje się, że związana jest z nimi interesująca historia, która wpisuje się w kulturę i historię Portugalii. Nie jest przypadkiem, że słodkie i kruche ciasteczka nazywane są także Pasteis de Belem - były dawniej wyrabiane właśnie w tej lizbońskiej dzielnicy. Receptury tych słodyczy pilnie strzegli zakonnicy z tamtejszego Klasztoru Hieronimitów. Do dzisiaj wielki kompleks klasztorny jest jednym z cudów krajowej kultury, który wpisano na Listę światowego dziedzictwa UNESCO. Dopiero w XIX w. zakonnicy mieli zdecydować się na sprzedanie przepisu biznesmenowi z Brazylii. Potomkowie Domingosa Rafaela Alvaresa, bo tak nazywał się ów przedsiębiorca, do dzisiaj pozostają w posiadaniu receptury, która została opatentowana wraz z nazwą Pasteis de Belem.
Jak wygląda przepis na portugalskie ciastka z budyniem? Na szczęście ich przygotowanie nie jest przesadnie skomplikowane. Do niezbędnych składników należą:
Oczywiście ciasto francuskie można przygotować samemu, ale to dość mocno wydłuży proces przygotowywania portugalskich ciastek z budyniem.
Jak przygotować portugalskie ciasteczka z budyniem? Zaczynamy od wymieszania w miseczce 1/4 szklanki mleka z wanilią i 30 g przesianej mąki pszennej. Wygodnie będzie posłużyć się przy tym rózgą kuchenną. Po wymieszaniu całość należy odłożyć.
W osobnym naczyniu należy doprowadzić do wrzenia wodę z laską cynamonu i cukrem. Następnie tak przygotowane produkty odstawić do ostygnięcia. W kolejnym garnuszku trzeba zagotować mleko i zalać nim mąkę pszenną, mieszając przy tym rózgę. Do całości dodać sporządzony wcześniej syrop z cukru i cynamonu. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Żółtka roztrzepujemy rózgą kuchenną, następnie dodajemy do wody i mleka. Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle jednak mieszając. Należy dbać o to, aby nie doszło do zważenia się produktów.
Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą standardowe formy do muffinek. Wykładamy je ciastem francuskim. Wlewamy mieszankę przygotowaną wcześniej tak, by sięgała 3/4 wysokości. Ciastka piecze się w wysokiej temp. ok. 270 stopni C przez ok. 9 minut.
Czemu warto przygotować portugalskie ciasteczka cynamonowe z budyniem? To nie tylko przepyszny smak, który umili święta. Wypiek doskonale się też prezentuje. Może więc stanowić ciekawy upominek na Boże Narodzenie dla bliskiej osoby.
Zobacz też: Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka