Szwedzkie ciasteczka - cynamonowe łakocie w sam raz na święta. Kanelbullar zachwyci cię smakiem

Szwedzkie ciasteczka na Boże Narodzenie? Jeśli lubisz cynamon i miękkie bułeczki, to będzie to wybór w sam raz dla Ciebie. Dodatkowo ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. Przedstawiamy prosty przepis na przepyszne ciasteczka świąteczne.

Ciasteczka korzenne szwedzkie, czyli jakie?

Boże Narodzenie to dobry czas na to, by skorzystać z tradycji kulinarnych innych krajów. Chociaż w naszym kraju bardziej znane są dania wywodzące się z państw kontynentalnych - zwłaszcza Niemiec, Włoch czy Francji. Warto jednak zwrócić się także ku pomysłom płynącym ze Skandynawii. Ciasteczka korzenne szwedzkie mogą być doskonałym pomysłem w świątecznym menu. Kanelbullar, bo o nich mowa, to właściwie słodkie bułeczki cynamonowe. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne, co jest dodatkowym atutem.

Ciasteczka cynamonowe szwedzkie: co warto o nich wiedzieć?

Co warto wiedzieć o ciasteczkach cynamonowych szwedzkich? Bułeczki znane są z uwagi na ich specyficzny kształt. Ciasto formuje się w charakterystyczny ślimakowaty kształt, w środku wypełnione jest nadzieniem. Wypiek jest tradycyjnym deserem dla Szwecji i Finlandii. Uchodzi za idealny dodatek do kawy. W wymienionych państwach obchodzi się nawet narodowy dzień bułki cynamonowej (4 października). 

Ciasteczka cynamonowe. Zdjęcie ilustracyjneCiasteczka cynamonowe. Zdjęcie ilustracyjne istock / iko636

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Jak przygotować szwedzkie ciastka cynamonowe? Składniki

Jak przygotować szwedzkie ciastka cynamonowe? Przede wszystkim należy zadbać o zgromadzenie odpowiednich składników. Na szczęście nie będzie ich zbyt wiele. Chodzi o:

  • świeże drożdże - 20 g;
  • cukier - 2 łyżki;
  • ciepłe mleko - 0,25 l;
  • masło - 100 g (należy je rozpuścić i ostudzić);
  • 1 jajko i 1 żółtko;
  • kardamon mielony - 1 łyżeczka;
  • mąka pszenna - 500 g;
  • olej - 2 łyżki.

Dodatkowo do przygotowania masy i posypania ciasta potrzebne będą:

  • miękkie masło - 100 g;
  • cukier - 150 g;
  • mleko - 2 łyżki;
  • cynamon mielony - 3 łyżeczki;
  • cukier kryształ przeznaczony do posypania bułeczek.

Jak upiec szwedzkie ciasteczka cynamonowe krok po kroku?

Jak upiec szwedzkie ciasteczka cynamonowe? Na szczęście nie jest to przesadnie trudne zadanie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie jest bardzo zaawansowana w pieczeniu ciast. 

Przygotowanie szwedzkich bułeczek należy zacząć od rozkruszenia drożdży w misce. Należy wymieszać je z cukrem i dodać ciepłe mleko. Pamiętajmy: powinno być ciepłe, ale nie może być gorące! Drożdże powinny pod przykryciem odczekać w ciepłym miejscu przez ok. 20-30 min.

W większej misce należy połączyć mąkę z kardamonem, jajem, żółtkiem, olejem i rozpuszczone masło. Następnie należy dodać rozczyn drożdżowy. Można się zabrać za wyrabianie ciasta. Potem powinno ono odczekać ok. godzinę do wyrośnięcia.

Bułeczki cynamonowe czyli szwedzkie kanelbullarBułeczki cynamonowe czyli szwedzkie kanelbullar shutterstock

W tym czasie można zabrać się za zrobienie masy cynamonowej. Należy połączyć ze sobą miękkie masło, mleko, cynamon i cukier. 

Po wyrośnięciu ciasto wyjmuje się na oprószony mąką blat. Najlepiej jest zagnieść je, podzielić na dwie części i jedną z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Ciasto smaruje się po wierzchu masą cynamonową. Następnie należy złożyć je na kształt listu i pokroić na pasy szerokości 2 cm.

Pasy z ciasta zwija się w świderkowaty kształt i zwija na dłoni. Końcówkę przewleka przez powstały otwór. Po ułożeniu bułeczek na blasze pokrytej papierem do pieczenia można poprawić ich kształt. Warto pamiętać o pozostawieniu odstępów, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Przed wstawieniem blach do piekarnika bułeczki powinny jeszcze przez ok. pół godziny rosnąć pod przykryciem ze ściereczki. 

Przed pieczeniem bułeczki smaruje się mlekiem i posypuje cukrem. Należy je piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut do zarumienienia. 

Zobacz też: Wykwintne ciasteczka świąteczne - zachwycą nie tylko smakiem, ale także dekoracyjnym wyglądem

Więcej o: