Boże Narodzenie to dobry czas na to, by skorzystać z tradycji kulinarnych innych krajów. Chociaż w naszym kraju bardziej znane są dania wywodzące się z państw kontynentalnych - zwłaszcza Niemiec, Włoch czy Francji. Warto jednak zwrócić się także ku pomysłom płynącym ze Skandynawii. Ciasteczka korzenne szwedzkie mogą być doskonałym pomysłem w świątecznym menu. Kanelbullar, bo o nich mowa, to właściwie słodkie bułeczki cynamonowe. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne, co jest dodatkowym atutem.
Co warto wiedzieć o ciasteczkach cynamonowych szwedzkich? Bułeczki znane są z uwagi na ich specyficzny kształt. Ciasto formuje się w charakterystyczny ślimakowaty kształt, w środku wypełnione jest nadzieniem. Wypiek jest tradycyjnym deserem dla Szwecji i Finlandii. Uchodzi za idealny dodatek do kawy. W wymienionych państwach obchodzi się nawet narodowy dzień bułki cynamonowej (4 października).
Ciasteczka cynamonowe. Zdjęcie ilustracyjne istock / iko636
Jak przygotować szwedzkie ciastka cynamonowe? Przede wszystkim należy zadbać o zgromadzenie odpowiednich składników. Na szczęście nie będzie ich zbyt wiele. Chodzi o:
Dodatkowo do przygotowania masy i posypania ciasta potrzebne będą:
Jak upiec szwedzkie ciasteczka cynamonowe? Na szczęście nie jest to przesadnie trudne zadanie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie jest bardzo zaawansowana w pieczeniu ciast.
Przygotowanie szwedzkich bułeczek należy zacząć od rozkruszenia drożdży w misce. Należy wymieszać je z cukrem i dodać ciepłe mleko. Pamiętajmy: powinno być ciepłe, ale nie może być gorące! Drożdże powinny pod przykryciem odczekać w ciepłym miejscu przez ok. 20-30 min.
W większej misce należy połączyć mąkę z kardamonem, jajem, żółtkiem, olejem i rozpuszczone masło. Następnie należy dodać rozczyn drożdżowy. Można się zabrać za wyrabianie ciasta. Potem powinno ono odczekać ok. godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki cynamonowe czyli szwedzkie kanelbullar shutterstock
W tym czasie można zabrać się za zrobienie masy cynamonowej. Należy połączyć ze sobą miękkie masło, mleko, cynamon i cukier.
Po wyrośnięciu ciasto wyjmuje się na oprószony mąką blat. Najlepiej jest zagnieść je, podzielić na dwie części i jedną z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Ciasto smaruje się po wierzchu masą cynamonową. Następnie należy złożyć je na kształt listu i pokroić na pasy szerokości 2 cm.
Pasy z ciasta zwija się w świderkowaty kształt i zwija na dłoni. Końcówkę przewleka przez powstały otwór. Po ułożeniu bułeczek na blasze pokrytej papierem do pieczenia można poprawić ich kształt. Warto pamiętać o pozostawieniu odstępów, bo ciasto jeszcze wyrośnie. Przed wstawieniem blach do piekarnika bułeczki powinny jeszcze przez ok. pół godziny rosnąć pod przykryciem ze ściereczki.
Przed pieczeniem bułeczki smaruje się mlekiem i posypuje cukrem. Należy je piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut do zarumienienia.
Zobacz też: Wykwintne ciasteczka świąteczne - zachwycą nie tylko smakiem, ale także dekoracyjnym wyglądem