Szwedzkie pierniczki, czyli Pepparkakor, to typowe słodycze na Boże Narodzenie. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne i poradzić może sobie z nim każdy. Jednocześnie łączą one w sobie wszystkie aromaty, które kojarzymy właśnie z nadchodzącymi Świętami. Nie zabraknie więc imbiru, goździków i cynamonu. Dodatkowo szwedzkim pierniczkom można z łatwością nadawać atrakcyjne kształty. Co więcej, ciasteczka są cienkie i chrupiące. Zawarta w nich nuta imbiru nadaje charakterystycznego, z lekka ostrego smaku.
Co będzie potrzebne do zrobienia Pepparkakor? Przepis musi zawierać składniki do wyrobienia charakterystycznego, bo kleistego ciasta, ale także przyprawy odpowiadające za korzenny smak. Należy więc zgromadzić:
Masz niewiele czasu i ochotę na pyszne świąteczne ciastka? Szwedzkie pierniczki z Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa to nie tylko atrakcyjne, ale i szybkie w przygotowaniu słodycze. Idealnie nadadzą się jako dodatek do świątecznej kawy. Zamknięte w ozdobnej metalowej puszce staną się wspaniałym prezentem.
A jak przygotować szwedzkie pierniczki bez pomocy Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa? Należy rozpocząć od stworzenia syropu z masła, miodu i cukru. Składniki te należy więc podgrzać w niewielkim garnku do ich połączenia ze sobą. Potem trzeba zaczekać do całkowitego ostygnięcia powstałej masy.
Przesianą wcześniej mąkę trzeba połączyć z sodą i przyprawami. W kolejnym ruchu dodajemy jajko. Dopiero później można dodać przestudzoną masę powstałą z masła, miodu i cukru. Wszystkie składniki należy połączyć mikserem. Ważna jest konsystencja ciasta: powinna być klejąca. Można sobie pomóc poprzez dodanie odrobiny mąki, ale nie powinno jej być zbyt wiele.
Wyrobione ciasto należy podzielić na 2 lub 3 części i odstawić do lodówki. W wersji pierwszej powinno przebywać w niej ok. 2 godzin. Zamiast tego można wstawić materiał na szwedzkie pierniczki na 25 min do zamrażalnika.
Każdą część ciasta należy po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Ciasto musi być bardzo cienkie - najlepiej, aby miało ok. 2 mm. Wałkujemy je na stolnicy oprószonej mąką. Ciasteczka wykrojone przy pomocy świątecznych foremek należy delikatnie przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pierniczki powinny być pieczone przez 5-6 min w temperaturze 170 stopni C. Należy obserwować ich krawędzie: powinny się lekko zarumienić. Po ostudzeniu należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce.
Zobacz też: Placki na święta, czyli bożonarodzeniowe słodkości. Sprawdź, co warto przygotować na ostatnią chwilę