Pierogi z kapustą i grzybami - przepis babci to czysta perfekcja. Istotne jest ciasto i soczysty farsz

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami według przepisu babci. Świąteczny rarytas to jedno ze smaczniejszych dań - kluczem smaku i bogatego aromatu są swojskie składniki. Mowa tu o leśnych grzybach, domowej roboty kapuście i sprężystym cieście.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka wśród wigilijnych potraw. Znane i lubiane swojskie danie wyjdzie idealne w smaku dzięki babcinemu przepisowi. Zdradza on idealne proporcje na delikatne i sprężyste ciasto, czy podpowiada, jakich użyć grzybów. 

Pierogi z kapustą i grzybami - tradycja w wykonaniu babci

Wśród babcinych przepisów można wymienić wiele smacznych pozycji, także tych świątecznych. Obok pełnego aromatu barszczu czerwonego nie można zapomnieć o uszkach, makowcu, grzybowej czy krokietach. Jednak jedno danie to prawdziwy piedestał. Mowa tu oczywiście o pierogach z kapustą i grzybami. Wigilijne danie to przysłowiowe niebo na talerzu. Smak zawdzięczamy leśnym rarytasom, domowej roboty kapuście kiszonej i delikatnemu ciastu, które nie jest twarde, ani się nie rozgotowuje. 

Jak głosi babcina receptura, pierogi z kapustą i grzybami należy przygotowywać z dbałością o najmniejsze szczegóły. Zaczynając od wyboru najlepszej jakości składników, a kończąc na ozdobnym wykończeniu w falbankę lub warkoczyk.

Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Przepis babci na pierogi z kapustą i grzybami 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • przegotowana, gorąca woda,
  • żółtko,
  • szczypta soli.

Farsz: 

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 70 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Na samym początku warto wspomnieć, że dzień przed planowanym lepieniem pierogów należy namoczyć w zimnej wodzie grzyby. Tak przygotowane przelewamy do garnka i obgotowujemy, aż będą miękkie. Grzyby następnie odcedzamy i drobno kroimy. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kapusty - odsączamy ja z soku, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż zmięknie. Starannie odsączamy, szatkujemy i dodajemy do grzybów. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Kolejnym krokiem jest zrobienie ciasta na pierogi. Z mąki formujemy kopczyk, na środku robimy dziurkę, wlewamy żółtko i solimy. Następnie mieszamy jajko, całość siekamy nożem i stopniowo podlewamy wodą. Gdy składniki się połączą, energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na trzy części i przykrywamy ściereczką. 
  4. Jedną część ciasta rozwałkowujemy.  Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy sporą porcję farszu. Lepimy pierogi - brzegi ozdabiamy falbanką, warkoczykiem lub przy pomocy widelca. 
  5. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto i farsz. 
  6. Tak przygotowanie pierogi gotujemy w osolonym wrzątku lub odpowiednio mrozimy
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.