Amoniaczki - przepis na świąteczne ciasteczka z prostych składników. Są ekspresowe, smaczne, chrupiące

Amoniaczki to tradycyjne, świąteczne ciasteczka, które przygotujesz w mgnieniu oka. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - kluczowe są składniki i odpowiednie proporcje. Efekt? Kruche, słodkie i gotowe w kilka minut ciasteczka, które pasują do kawy. Mogą też... ozdobić choinkę.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W okresie świątecznym na stołach królują wypieki i łakocie. Wśród pierniczków, makowych rarytasów i słodkich rolad nie może zabraknąć tradycyjnych amoniaczków. Te smaczne ciasteczka są gotowe w zaledwie kwadrans, dzięki czemu świetnie pasują do porannej kawy

Amoniaczki - tradycyjne, kruche ciasteczka

Przepisy na ciasteczka i słodkie rarytasy można wymieniać bez końca, jednak ostatecznie królują te łatwe, sprawdzone i szybkie w przygotowaniu. Takie są właśnie amoniaczki - kruche, tradycyjne ciasteczka, które są elementem obowiązkowym podczas świąt. Wystarczy zaledwie kilka składników i gotowe! Kluczowy jest jednak produkt, od którego pochodzi nazwa słodyczy - amoniak. 

Lista składników na amoniaczki nie jest długa, jednak warto podkreślić, że masło powinno być swojskie i świeże, z kolei mąka - tortowa. Nie może zabraknąć także kwaśnej śmietany i amoniaku spożywczego, który sprawi, że ciasteczka ładnie wyrosną. 

Zobacz wideo Przepis na ciastka amoniaczki

Przepis na amoniaczki - tradycyjne ciasteczka świąteczne 

Składniki: 

  • 250 g mąki tortowej, 
  • 80 g śmietany 18 proc.
  • 50 g masła, 
  • pół łyżeczki amoniaku spożywczego,
  • 80 g cukru pudru, 
  • żółtko,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesypujemy mąkę, masło kroimy na kawałki (najlepiej prosto z lodówki) i dodajemy do mąki. Następnie wsypujemy cukier puder oraz cukier wanilinowy, dodajemy śmietanę, amoniak i żółtko.
  2. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut.
  3. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. 
  4. Ciasto rozwałkowujemy cienko. Przy pomocy zwykłej szklanki lub foremek wycinamy ciasteczka, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Wierzch ciasteczek możemy posypać drobnym cukrem. 
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-12 minut.

Ciasteczka warto przechowywać w szklanym słoju lub metalowej puszce, dzięki czemu dłużej pozostaną świeże.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.