Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W okresie świątecznym na stołach królują wypieki i łakocie. Wśród pierniczków, makowych rarytasów i słodkich rolad nie może zabraknąć tradycyjnych amoniaczków. Te smaczne ciasteczka są gotowe w zaledwie kwadrans, dzięki czemu świetnie pasują do porannej kawy.
Przepisy na ciasteczka i słodkie rarytasy można wymieniać bez końca, jednak ostatecznie królują te łatwe, sprawdzone i szybkie w przygotowaniu. Takie są właśnie amoniaczki - kruche, tradycyjne ciasteczka, które są elementem obowiązkowym podczas świąt. Wystarczy zaledwie kilka składników i gotowe! Kluczowy jest jednak produkt, od którego pochodzi nazwa słodyczy - amoniak.
Lista składników na amoniaczki nie jest długa, jednak warto podkreślić, że masło powinno być swojskie i świeże, z kolei mąka - tortowa. Nie może zabraknąć także kwaśnej śmietany i amoniaku spożywczego, który sprawi, że ciasteczka ładnie wyrosną.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasteczka warto przechowywać w szklanym słoju lub metalowej puszce, dzięki czemu dłużej pozostaną świeże.