Wigilijny barszcz gotowy w 20 minut. Ekspresowy przepis na tradycyjne danie. Zapomnij o gotowcu

Przepis na barszcz wigilijny dla zapominalskich. Tradycyjne danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut. Zapomnij o sklepowych gotowcach i przygotuj aromatyczną zupę. Kluczowe są świeże buraki i domowy bulion - reszta robi się praktycznie sama.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań z babcinych przepisów. Przygotowania są czasochłonne i niestety nie zawsze udaje się wydać wszystkie dwanaście potraw. Można sobie to ułatwić, sięgając po przepis na barszcz w 20 minut Zapomnij o gotowcu - wystarczy bulion, buraki i kilka przypraw

Ekspresowy barszcz czerwony - gotowy w 20 minut

Przepis na barszcz czerwony w 20 minut jest wręcz stworzony dla zapominalskich. Jeśli z jakiegoś powodu zabrakło czasu na gotowanie, sięgnij po garść porad dotyczących tej błyskawicznej receptury. 

Tradycyjna zupa smakuje najlepiej, gdy gotuje się powoli i dodatkowo leżakuje. Jednak przepis dwudziestominutowy może jej dorównać. Kluczowe są świeże buraki, dobrej jakości bulion i odpowiednia mieszanka przypraw. Zapomnij zatem o gotowcu i przygotuj świąteczny rarytas moment przed wigilijną kolacją. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na dwudziestominutowy barszcz wigilijny

Składniki: 

  • 2 kg świeżych buraków,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki octu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • liść laurowy,
  • kminek,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki i marchew starannie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa razem z czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by buraki były około trzech centymetrów pod wodą. Zagotowujemy. 
  2. Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy bulion i doprawiamy zupę solom, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. 
  3. Gotujemy 20 minut i gotowe! 
  4. Warto podkreślić, że jeśli mamy nieco więcej czasu zupa może się gotować na najmniejszej mocy nieco dłużej. Wówczas możemy dodać także pokrojone jabłko, dzięki czemu całość nabierze charakteru i aromatu. 
Więcej o: