Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań z babcinych przepisów. Przygotowania są czasochłonne i niestety nie zawsze udaje się wydać wszystkie dwanaście potraw. Można sobie to ułatwić, sięgając po przepis na barszcz w 20 minut Zapomnij o gotowcu - wystarczy bulion, buraki i kilka przypraw.
Tak sprawdzisz, czy zakwas na barszcz jest dobry. Wystarczą 3 elementy
Ekspresowy barszcz czerwony - gotowy w 20 minut
Przepis na barszcz czerwony w 20 minut jest wręcz stworzony dla zapominalskich. Jeśli z jakiegoś powodu zabrakło czasu na gotowanie, sięgnij po garść porad dotyczących tej błyskawicznej receptury.
Tradycyjna zupa smakuje najlepiej, gdy gotuje się powoli i dodatkowo leżakuje. Jednak przepis dwudziestominutowy może jej dorównać. Kluczowe są świeże buraki, dobrej jakości bulion i odpowiednia mieszanka przypraw. Zapomnij zatem o gotowcu i przygotuj świąteczny rarytas moment przed wigilijną kolacją.
Zobacz wideo
Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Przepis na dwudziestominutowy barszcz wigilijny
Składniki:
- 2 kg świeżych buraków,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki octu,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- liść laurowy,
- kminek,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Buraki i marchew starannie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa razem z czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by buraki były około trzech centymetrów pod wodą. Zagotowujemy.
- Dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy bulion i doprawiamy zupę solom, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Gotujemy 20 minut i gotowe!
- Warto podkreślić, że jeśli mamy nieco więcej czasu zupa może się gotować na najmniejszej mocy nieco dłużej. Wówczas możemy dodać także pokrojone jabłko, dzięki czemu całość nabierze charakteru i aromatu.
Przepis starych górali. Takiego barszczu spod samiuśkich Tater nie da się podrobić