Makiełki wigilijne, czy makówki śląskie? Przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie

Makiełki wigilijne nazywane także makówkami śląskimi. Jak je przyrządzić? Przepis przyda się przed Świętami Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak pozostaje w pamięci na długo. Nie każdy zna tę potrawę, dlatego wyjaśnimy co to takiego.
Zobacz wideo U Edyty Golec zawsze jest 12 potraw. Dlaczego?

Makiełki wigilijne to potrawa, która nie jest znana na terenie całej Polski. Jednak są regiony, które doskonale wiedzą, o czym mowa. W Zagłębiu, Poznaniu i Łodzi określa się w ten sposób wigilijne potrawy z makiem. O ile na Śląsku popularne są makówki, o tyle przekąski różnią się od siebie. W pierwszym przypadku mak dodaje się do klusków, w drugim do pieczywa. 

Makiełki wigilijne. Kluski, jakich nie znacie

Ta wyjątkowa i poniekąd regionalna potrawa świąteczna jest uwielbiana nie tylko za prostotę, ale przede wszystkim niepowtarzalny smak. Jednak zanim zabierzecie się za przygotowanie deseru na Boże Narodzenie, namoczcie wcześniej mak. Należy zrobić to 24 godziny przed planowanym przyrządzaniem makiełek. Po tym czasie odcedzamy mak i mielimy go trzy razy, aby powstała kleista masa.

Składniki:

  • 200 g maku,
  • 500 g makaronu,
  • 250 ml mleka,
  • 150 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżka masła.

Przyrządzając makiełki wigilijne, najlepiej sprawdzi się gruby makaron, który w połączeniu z masą makową nie rozpadnie się, lecz będzie miał idealną konsystencję.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Makiełki wigilijne z makronem. Sposób przygotowania

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Zmielony mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę.
  3. Orzechy siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do maku. 
  4. Całą masę przekładamy do wysokiego garnka i dorzucamy rodzynki oraz masło.
  5. Gotujemy na małym ogniu, przez około pięć minut nieustannie mieszając.
  6. Masę makową zestawiamy z ognia i czekamy, aż przestygnie. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
  7. Przekładamy do makaronu. Łączymy składniki i gotowe.
Więcej o:
Copyright © Agora SA