Makiełki wigilijne to potrawa, która nie jest znana na terenie całej Polski. Jednak są regiony, które doskonale wiedzą, o czym mowa. W Zagłębiu, Poznaniu i Łodzi określa się w ten sposób wigilijne potrawy z makiem. O ile na Śląsku popularne są makówki, o tyle przekąski różnią się od siebie. W pierwszym przypadku mak dodaje się do klusków, w drugim do pieczywa.
Ta wyjątkowa i poniekąd regionalna potrawa świąteczna jest uwielbiana nie tylko za prostotę, ale przede wszystkim niepowtarzalny smak. Jednak zanim zabierzecie się za przygotowanie deseru na Boże Narodzenie, namoczcie wcześniej mak. Należy zrobić to 24 godziny przed planowanym przyrządzaniem makiełek. Po tym czasie odcedzamy mak i mielimy go trzy razy, aby powstała kleista masa.
Składniki:
Przyrządzając makiełki wigilijne, najlepiej sprawdzi się gruby makaron, który w połączeniu z masą makową nie rozpadnie się, lecz będzie miał idealną konsystencję.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.