Zobacz wideo
Czy alkohol może pojawić się na wigilijnym stole?
Śląskie potrawy wigilijne to przede wszystkim tradycja. Ta kuchnia różni się od powszechnie znanej i serwowanej na terenie pozostałej części Polski. Ślązacy nie przykładają, aż tak dużej wagi do ilości dań. 12 potraw nie jest konieczne. Liczy się moczka, miakiełki, czy panczkraut.
Kompot z suszonych owoców. Staropolski przepis na Wigilijną Wieczerzę
Przepis na śląskie potrawy wigilijne. Moczka
Moczka to słodka potrawa o aromacie piernika. Wersji tego dania jest tyle, co śląskich gospodyń, jednak ważne, aby były bakalie i piernik. Jak ją przyrządzić. Oto prosty i tradycyjny przepis.
Składniki:
- 300 g domowego piernika,
- 250 g orzechów włoskich,
- 250 g orzechów laskowych,
- 200 g migdałów,
- 350 g rodzynek,
- 150 g suszonych moreli,
- 250 g wędzonych śliwek,
- litr kompotu z suszu,
- łyżka masła,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Piernik kroimy w kostkę. Zalewamy niewielką ilością wody. Ważne, aby powstała gęsta konsystencja.
- Migdały i orzechy gotujemy przez około 40 minut.
- Do orzechów wrzucamy rodzynki, suszone morele i wędzone śliwki. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy masło. Wlewamy kompot z suszu i dodajemy masę piernikową.
- Moczkę gotujemy przez około 20 minut.
- Zestawiamy z ognia i dodajemy miód. Całość mieszamy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Tego zamiennika mało kto używa
Panczkraut- co to jest? Śląska Wigilia
Kolejną śląską potrawą wigilijną jest panczkraut. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste i znane także pod nazwą "ciapkapusta". Bazą jest kiszona kapusta oraz dodatek ziemniaków.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli jest wyjątkowo kwaśna, możemy przelać ją wodą.
- Przekładamy kiszoną kapustę do wysokiego garnka. Zalewamy wodą do połowy. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
- Ziemniaki obieramy. Gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie.
- Na maśle szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy do kapusty. Mieszamy.
- Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy na konsystencję przypominająca purée. Można dodać odrobinę masła.
- Wrzucamy do kapusty i mieszamy. Panczkraut gotowy.