Karp w piwie Roberta Makłowicza. Kucharz pokazuje prosty sposób na idealnie chrupiącą panierkę

Karp to ryba, którą podaje się w święta w różnych odsłonach. Jedną z mniej typowych propozycji jest ta przygotowana przez Roberta Makłowicza. Kucharz przyrządza bowiem rybę w piwie. Oto przepis, z którym będziecie mogli powtórzyć to danie we własnym domu.

Karp to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Robert Makłowicz pokazuje alternatywny sposób, w jaki można go przyrządzić - danie przygotowuje na bazie piwa. Poniżej przedstawiamy przepis na tę świąteczną rybę krok po kroku.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na karpia w piwie Roberta Makłowicza

Do przygotowania karpia będziecie potrzebowali jasnego piwa, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, mąkę do panierowania, bułkę tartą, jajka, masło klarowane oraz sól i pieprz do smaku. Samo przygotowanie nie jest trudne - wystarczy zanurzyć rybę go w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na złocisty kolor.

Składniki:

  • cztery dzwonka karpia,
  • pół litra jasnego piwa,
  • ziele angielskie,
  • mąka do panierowania,
  • dwa jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz.

Kluczem do doskonałego karpia jest odpowiednia panierka

Robert Makłowicz podkreśla, że panierka powinna być zrobiona tylko i wyłącznie z pszennego pieczywa. Można robić ją samodzielnie, ale jeżeli wybieramy bułkę tartą w sklepie, powinniśmy czytać dokładnie etykiety, żeby upewnić się, z czego jest zrobiona.

Przygotowanie:

  1. Zalej kawałki karpia piwem w garnku. Rozgnieć lekko ziele angielskie i dodaj je do ryby. Tak zamarynowanego karpia pozostaw na kilka godzin.
  2. Przygotuj panierkę. Do mąki dodaj sól i pieprz. Zanurzaj kolejno rybę w mące, jajku i bułce tartej.
  3. Smaż karpia na maśle klarowanym, aż się zrumieni.
  4. Rybę można podawać bezpośrednio po usmażeniu albo odgrzać przed podaniem w piekarniku.
 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: