Karp to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Robert Makłowicz pokazuje alternatywny sposób, w jaki można go przyrządzić - danie przygotowuje na bazie piwa. Poniżej przedstawiamy przepis na tę świąteczną rybę krok po kroku.
Do przygotowania karpia będziecie potrzebowali jasnego piwa, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, mąkę do panierowania, bułkę tartą, jajka, masło klarowane oraz sól i pieprz do smaku. Samo przygotowanie nie jest trudne - wystarczy zanurzyć rybę go w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na złocisty kolor.
Składniki:
Robert Makłowicz podkreśla, że panierka powinna być zrobiona tylko i wyłącznie z pszennego pieczywa. Można robić ją samodzielnie, ale jeżeli wybieramy bułkę tartą w sklepie, powinniśmy czytać dokładnie etykiety, żeby upewnić się, z czego jest zrobiona.
Przygotowanie:
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl