Ciastka korzenne - przepis na słodkości o miodowym aromacie. Z tymi przyprawami wyjdą przepysznie

Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy się z zapachami miodu, cynamonu i kardamonu. Jak przygotować ciastka korzenne? Przepis, który podajemy poniżej, jest jednym z najprostszych i najszybszych, dlatego warto z niego skorzystać przed świętami.

Nie przygotowałeś jeszcze ciastek na Boże Narodzenie? Przedstawiamy bardzo szybki przepis na korzenne ciastka o cudownym, miodowym aromacie. Ich wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego może je zrobić nawet niedoświadczony cukiernik. Upieczone ciastka można udekorować lukrem bezpośrednio po ich przygotowaniu. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Ciastka korzenne. Przepis na bożonarodzeniowe małe co nieco

Do przygotowania ciastek korzennych będziecie potrzebowali mąki, masła, jajek, miodu i kilku aromatycznych przypraw. Oprócz cynamonu i przyprawy do piernika sprawdzą się tutaj imbir i kakao.

Składniki:

  • trzy szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • dwa jajka,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka imbiru,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • łyżka kakao,
  • pół szklanki miodu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Jak zrobić ciastka korzenne? Wystarczy połączyć wszystkie składniki

Ciastka korzenne nie są trudne w wykonaniu. Najważniejsze to przestrzegać odpowiednich proporcji składników. Upieczone ciastka mogą leżeć w zamkniętym pudełku czy słoiku nawet przez kilka tygodni.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i pozostaw do wystudzenia. Przygotuj blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Składniki na ciastka włóż do dużej miski i wyrabiaj rękami na jednolitą masę. Kiedy ciasto stanie się sprężyste możesz wstawić je do lodówki na pół godziny.
  3. Przygotuj stolnicę oprószoną mąką, wałek i foremki. Wycinaj ciastka i układaj je na blaszce.
  4. Piecz ciastka w 180 st. C przez około sześć minut.
  5. Wystudzone ciastka można udekorować kolorowym lukrem
  6. Gotowe ciastka korzenne można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez kilka tygodni. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA