Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjny sernik to ideał wśród wypieków. Wyjdzie kremowy, lekki niczym chmurka i delikatny tylko, gdy użyjemy najlepszej jakości sera i dodamy spora ilość rodzynek. Ważne są także proporcje i odpowiednie pieczenie.
Tradycyjny sernik z rodzynkami - domowy rarytas na święta
Wśród domowych wypieków sernik zasługuje na szczególne wyróżnienie. Tradycyjne ciasto doczekało się wielu ciekawych wersji - na korzennym spodzie, z dodatkiem białej czekolady czy słonych orzeszków. Jednak w babcinej recepturze nie ma miejsca na zbędne dodatki - króluje prostota i jakość produktów.
Tradycyjny sernik z rodzynkami opiera się na wielokrotnie zmielonym serze. Warto postawić na sprawdzony produkt wysokiej jakości. Nie może zabraknąć także jaj, miękkiego masła, odrobiny rumu i solidnej porcji rodzynek. Takie połączenie da puszysty, kremowy i rozpływający się w ustach efekt.
Zobacz wideo Sernik baskijski
Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 6 jajek,
- 100 g miękkiego masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szklanka cukru pudru,
- garść rodzynek,
- cukier z prawdziwą wanilią,
- rum lub likier,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki moczymy w alkoholu.
- Masło przekładamy do dużej miski, ucieramy aż powstanie krem i stopniowo dodajemy cukier i żółtka.
- W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do maślanego kremu dodajemy stopniowo ser i mąkę ziemniaczaną, cały czas ubijając. Pod koniec łyżka po łyżce dodajemy pianę z białek. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą.
- Masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
- Tak przygotowany sernik pozostawiamy jeszcze na 20 minut z uchylonymi drzwiami piekarnika.
- Wierzch ciasta dekorujemy cukrem pudrem i podajemy.