Sernik w wersji tradycyjnej. Klasyczna receptura opiera się na dobrej jakości serze i dodatku rodzynek

Klasyczne wypieki domowe opierają się na babcinych recepturach i najlepszych składnikach. Na podium króluje tradycyjny sernik z rodzynkami. Ciasto sprawdzi się idealnie na każdą okazję, jednak na świątecznym stole prawdziwy must have. Kluczowy jest wielokrotnie zmielony ser - dzięki czemu całość wyjdzie delikatna, kremowa i puszysta.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjny sernik to ideał wśród wypieków. Wyjdzie kremowy, lekki niczym chmurka i delikatny tylko, gdy użyjemy najlepszej jakości sera i dodamy spora ilość rodzynek. Ważne są także proporcje i odpowiednie pieczenie. 

Tradycyjny sernik z rodzynkami - domowy rarytas na święta

Wśród domowych wypieków sernik zasługuje na szczególne wyróżnienie. Tradycyjne ciasto doczekało się wielu ciekawych wersji - na korzennym spodzie, z dodatkiem białej czekolady czy słonych orzeszków. Jednak w babcinej recepturze nie ma miejsca na zbędne dodatki - króluje prostota i jakość produktów. 

Tradycyjny sernik z rodzynkami opiera się na wielokrotnie zmielonym serze. Warto postawić na sprawdzony produkt wysokiej jakości. Nie może zabraknąć także jaj, miękkiego masła, odrobiny rumu i solidnej porcji rodzynek. Takie połączenie da puszysty, kremowy i rozpływający się w ustach efekt. 

Zobacz wideo Sernik baskijski

Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami

Składniki: 

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 6 jajek,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka cukru pudru,
  • garść rodzynek, 
  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • rum lub likier,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Rodzynki moczymy w alkoholu. 
  2. Masło przekładamy do dużej miski, ucieramy aż powstanie krem i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. 
  3. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  4. Do maślanego kremu dodajemy stopniowo ser i mąkę ziemniaczaną, cały czas ubijając. Pod koniec łyżka po łyżce dodajemy pianę z białek. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  5. Na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. 
  6. Masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. 
  7. Tak przygotowany sernik pozostawiamy jeszcze na 20 minut z uchylonymi drzwiami piekarnika. 
  8. Wierzch ciasta dekorujemy cukrem pudrem i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA