Sernik gotowany podbije wasze serca. Przekładany biszkoptami będzie alternatywą dla tradycyjnego przepisu

Przepis na sernik gotowany to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie jest proste i szybkie, a biszkopty, którymi jest przekładany, dodają miękkości i smaku.

Sernik przekładany kakaowym biszkoptem to szybka propozycja na deser. W tym przepisie jedynymi elementami, które musisz upiec, są biszkopty. Masę serową, którą będziesz je przekładać, przygotowuje się w garnku. Ugotowanie jej jest szybkie, a smak nie do podrobienia. Ten przepis świetnie sprawdzi się na świątecznym lub sylwestrowym stole.

Przepis na sernik gotowany

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek,
  • 240 g cukru,
  • dwie szczypty soli,
  • 200 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g kakao,
  • szklanka herbaty lub kawy do nasączenia.

Składniki na masę serową:

  • 180 g masła,
  • 1 kg sera białego z wiaderka,
  • 240 g cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku.

Sposób przygotowania biszkoptów

  1. Godzinę przed przygotowaniem wyjmij jajka, masło oraz mleko z lodówki. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Zaparz herbatę lub kawę, pozostaw do ostudzenia.
  3. Żółtka oddziel od białek. Następnie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Aby sprawdzić, czy są już gotowe, odwróć miskę do góry dnem. Jeśli piana pozostanie na miejscu, oznacza to, że jest odpowiednio ubita.
  4. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie cukru oraz jajek. Cały czas miksuj.
  5. Na sam koniec dodawaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz składniki do uzyskania jednolitej masy.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią powstałą masę. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź i przekrój na pół, tworząc dwa placki.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Sposób przygotowania masy serowej:

  1. Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść na małym ogniu.
  2. Do miski wbij jajka oraz wsyp cukier. Całość miksuj do rozpuszczenia i połączenia składników.
  3. Stopniowo dodawaj ser i mieszaj do połączenia. Masę umieść w większym garnku, dodaj roztopione masło i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Mleko umieść w misce i rozpuść w nim dwa opakowania budyniu. Następnie dodaj do gotującej się masy serowej i energicznie wymieszaj. Całość trzymaj na ogniu przez około 3 minuty do momentu zgęstnienia.
  5. Gotową masę zdejmij z ognia i ostudź.

Składanie ciasta:

  1. Z górnej części biszkoptu zdejmij niewielką jego ilość, rozkrusz i umieść w miseczce.
  2. Każdy placek za pomocą łyżeczki nasącz wcześniej przygotowaną herbatą lub kawą.
  3. Biszkopty przekładaj masą serową. Wierzch posyp wcześniej rozkruszonym ciastem.
  4. Gotowy wypiek odstaw do lodówki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.