Pierogi rozklejają się podczas gotowania? Te proste sposoby pozwolą zrobić je perfekcyjnie na święta

Boże Narodzenie w kuchni kojarzy się przede wszystkim z pierogami. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale bywa, że podczas gotowania ciasto zaczyna się rozklejać. Dlaczego tak się dzieje? Zazwyczaj powodują to popularne błędy.

Pierogi to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Jak je ulepić, aby się nie rozpadały w czasie gotowania? Często zdarza się, że popełniamy kilka podstawowych błędów podczas przygotowywania ciasta. Podpowiadamy, w jaki sposób gotować pierogi, aby się nie rozkleiły.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Pierogi należy gotować w odpowiednio dużym garnku tak, aby się ze sobą nie stykały

Aby uniknąć rozpadania się pierogów podczas gotowania należy pamiętać o użyciu jak największego garnka. Ważne, aby miały dla siebie odpowiednio dużo przestrzeni i nie stykały się ze sobą. Jednym z najpopularniejszych błędów jest wrzucanie pierogów na wodę o zbyt niskiej temperaturze. Powinno się je wrzucać na wrzątek. Jeśli tak nie będzie, pierogi mogą ulec rozpadowi

Pamiętaj o mieszaniu pierogów podczas gotowania

Pierogi należy co chwilę mieszać. Dzięki temu unikniemy ich sklejaniu i rozklejaniu ciasta. Kolejnym błędem, który może powodować ich rozpadanie się, jest zbyt duża ilość farszu. Na kawałki ciasta powinno się nakładać jego niewielkie ilości. Poza tym warto pamiętać o bardzo dokładnym sklejeniu brzegów ciasta, dzięki czemu uniknie się wypływaniu farszu z pieroga.

Gotuj pierogi zgodnie z zasadami

Najczęstszą przyczyną rozpadania się pierogów jest nieprzestrzeganie zasad, według których powinno się je przygotowywać. Jeżeli gotujesz pierogi kupione w sklepie, może się zdarzyć, że rozklejają się ze względu na niską jakość produktu. Ostatnią nie mniej istotną wskazówką jest to, aby zalewać pierogi odpowiednio dużą ilością wody. Na jeden kilogram pierogów powinny przypadać cztery litry wody.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.