Dodaj ten jeden składnik do mielonego mięsa, a zachowa ładny kolor i pozostanie miękkie po usmażeniu

Chcesz przygotować mięso mielone do makaronu, ale obawiasz się, że stanie się szare i mało apetyczne? Jeden specjalny składnik może sprawić, że mielone mięso pozostanie miękkie podczas smażenia. Chodzi o sodę oczyszczoną.

Mięso mielone może być idealnym rozwiązaniem na ekspresowe danie z ryżem, makaronem czy warzywami. Jeśli zamierzasz przygotować szybki obiad na bazie mięsa mielonego, warto skorzystać z naszej porady i dodać do niego odrobinę sody oczyszczonej. Dlaczego opłaca się używać jej przy smażeniu mięsa? Sprawi, że wasze danie będzie dobrze wyglądało, a mięso zachowa odpowiednią miękkość. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Dodaj sodę oczyszczoną do mielonego mięsa, a pozostanie miękkie

Mięso mielone może nie wyglądać bardzo estetycznie podczas smażenia. Jak uniknąć jego szarzeniu? Wystarczy dodać do niego odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu mięso mielone podczas smażenia pozostanie miękkie i o wiele szybciej zbrązowieje. Z dodatkiem sody oczyszczonej mielone mięso nie będzie traciło zbyt dużej ilości wody - po usmażeniu pozostanie delikatne i ładne dla oka. 

Sodę można dodawać również do marynat

Jak widać, soda oczyszczona ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli chodzi o przyrządzanie mięsa duszonego czy gotowanego, warto ją dodać, aby przyspieszyć proces gotowania. Powinno się zachować następujące proporcje: pół łyżeczki sody na litr wody. Z tej metody można korzystać podczas przyrządzania różnych rodzajów mięs. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, jeżeli dodamy sodę do marynat. Mięsa nacierane przyprawami i odrobiną sody pozostaną delikatne i nie będą twarde. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością dodanej sody oczyszczonej, ponieważ może ona zdominować smak przygotowywanego mięsa.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.