Mięso mielone może być idealnym rozwiązaniem na ekspresowe danie z ryżem, makaronem czy warzywami. Jeśli zamierzasz przygotować szybki obiad na bazie mięsa mielonego, warto skorzystać z naszej porady i dodać do niego odrobinę sody oczyszczonej. Dlaczego opłaca się używać jej przy smażeniu mięsa? Sprawi, że wasze danie będzie dobrze wyglądało, a mięso zachowa odpowiednią miękkość.
Mięso mielone może nie wyglądać bardzo estetycznie podczas smażenia. Jak uniknąć jego szarzeniu? Wystarczy dodać do niego odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu mięso mielone podczas smażenia pozostanie miękkie i o wiele szybciej zbrązowieje. Z dodatkiem sody oczyszczonej mielone mięso nie będzie traciło zbyt dużej ilości wody - po usmażeniu pozostanie delikatne i ładne dla oka.
Jak widać, soda oczyszczona ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli chodzi o przyrządzanie mięsa duszonego czy gotowanego, warto ją dodać, aby przyspieszyć proces gotowania. Powinno się zachować następujące proporcje: pół łyżeczki sody na litr wody. Z tej metody można korzystać podczas przyrządzania różnych rodzajów mięs. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, jeżeli dodamy sodę do marynat. Mięsa nacierane przyprawami i odrobiną sody pozostaną delikatne i nie będą twarde. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością dodanej sody oczyszczonej, ponieważ może ona zdominować smak przygotowywanego mięsa.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl