Mnóstwo osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez karpia. Jego charakterystyczny smak nie wszystkim odpowiada, jednak jego obecność na świątecznym stole jest wyznacznikiem tradycji tego okresu. Różnorodność sposobów przyrządzenia tej ryby sprawia, że każdy może ją przygotować wedle własnych upodobań.
Karp pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw daje w efekcie delikatną i lekką potrawę. Jego największymi zaletami są łatwość przygotowania i niewielka liczba potrzebnych składników. Dzięki temu przyrządzenie tego dania jest szybkie i bezproblemowe.
Dobrze sprawdzą się filety, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć również dzwonków. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, którą wersję preferujemy.
Składniki:
Cebulę i pora kroimy w paski, natomiast marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pierwsze dwa warzywa podsmażamy na roztopionym maśle, a po ich zeszkleniu dodajemy marchewkę i dalej podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy karpia.
Odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, po czym wkładamy naprzemiennie rybę i warzywa, aby na siebie nachodziły. Całość podlewamy białym winem. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Inna wersja karpia bez smażenia:
Składniki:
Oczyszczonego karpia dokłądnie umyj i osusz. Sok z cytryny, pomarańczy oraz miód wymieszaj, dopraw odrobiną pieprzu i taką marynatą natrzyj mięso. Resztę marynaty odstaw do podlewania. Karp w marynacie powinien poleżeć około godzinę przed pieczeniem. Jak upiec karpia? Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko masłem (3/4 przygotowanej ilości). Następnie włóż zamarynowaną rybę i polej ją pozostawioną marynatą. Na wierzch połóż wiórki pozostałego masła. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem.
Zobacz też: Wigilijny karp w nowej odsłonie. Zwycięzca programu "MasterChef" nadaje mu egzotycznego smaku.