Rączka gotuje - przepis na krokiety i barszcz. Śląski kucharz zdradza trik na wzmocnienie smaku farszu

Rączka gotuje to popularny program kulinarny emitowany na antenie TVP Katowice oraz na YouTube. W jednym z odcinków sympatyczny kucharz pokazał swój przepis na pyszny barszcz z krokietami, który przyda się zwłaszcza przed świętami. Farsz do krokietów z pieczarkami Rączka wzbogacił o dodatek, który wiele osób wylewa.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Święta zbliżają się wielkimi krokami i wielu z nas szuka inspiracji na świąteczne potrawy. Jeśli w tym roku pierwszy raz stoisz przed wyzwaniem, jakim jest przygotowanie barszczu, warto poćwiczyć i już dziś przygotować barszcz z krokietami z kanału Rączka Gotuje. Śląski kucharz tłumaczy od A do Z, jak zrobić aromatyczny barszcz i zdradza sekret idealnego farszu z pieczarek. Podpowiada, żeby do duszących się pieczarek wlać wodę, w której moczyły się suszone grzyby, których na pewno używasz do pierogów, uszek lub innych wigilijnych potraw. Tę wodę zachowaj, bo ma niesamowite walory smakowe. Wówczas farsz z pieczarek zyska nowy, bardziej grzybowy aromat, a krokiety nie będą miały sobie równych.

 

Rączka Gotuje - przepis na kokiety i barszcz, czyli przedświąteczne ćwiczenia kulinarne

Barszcz czerwony:

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • wędzona kość ze schabu
  • 1 jabłko
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 por
  • 6 ząbków czosnku i jedna cała główka
  • kawałek czerwonej papryki
  • ok. 0,3 l koncentratu barszczu czerwonego
  • sól, pierz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Krokiety z pieczarkami:

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 200 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 200 g startej mozzarelli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • woda z moczenia suszonych grzybów

Sposób wykonania - barszcz:

  1. Przygotuj garnek i włóż do niego wędzone kości. Rączka podpowiada, żeby użyć innego mięsa, jeśli nie lubisz posmaku wędzonki. Zalej kości wodą i dodaj kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Wstaw na średni ognień.
  2. Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Dodaj także jabłko pokrojone w ćwiartki oraz główkę czosnku przekrojoną wzdłuż na pół, razem z łupinami. Nie zapomnij o kawałku papryki. Dodaj sól, pieprz do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Pamiętaj, że barszcz ma jedynie "pyrkać", wówczas składniki oddadzą do wywaru to, co najlepsze.
  3. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, możesz przecedzić barszcz przez sito do kolejnego garnka. Dodaj 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, wlej esencję oraz dodaj majeranek. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ale nie dopuść, by barszcz się zagotował - wówczas straci kolor.

Kiedy barszcz się gotuje, przygotuj krokiety.

Naleśniki na krokiety - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej mleko i wodę. Lekko osól, wbij jajka i wymieszaj. 
  2. Przesiej mąkę pszenną i całość połącz w gładkie ciasto. 
  3. Patelnię delikatnie natłuść olejem i jego nadmiar zlej do zlewu. Patelnię porządnie rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż na złoty kolor.

Pieczarkowy farsz - sposób wykonania:

  1. Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Następnie dodaj cebule i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Wlej chochelkę wody z moczenia suszonych grzybów i duś całość, aż nadmiar płynu odparuje. W międzyczasie lekko osól. 
  3. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dodaj startą mozzarellę i wymieszaj.

Krokiety - składanie i smażenie

  1. Najpierw przygotuj składniki panierki.  Do głębokiego i szerokiego naczynia wsyp bułkę tartą, a w misce roztrzep kilka jajek z dodatkiem soli. 
  2. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej. Krokiety powinny smażyć się w niemal głębokim tłuszczu - wówczas będą równomiernie złote i chrupiące. 
  3. Na środku każdego naleśnika połóż porcję farszu i lekko ją rozsmaruj, zachowując czyste krawędzie. Następnie złóż boki do środka i zacznij zawijać od dołu do góry w rulon.
  4. Zwinięte naleśniki zanurz w jajku, następnie dokładnie obtocz w bułce tartej i dobrze je "uklep", by panierka się nie odkleiła. 
  5. Opanierowane krokiety smaż na złoty kolor w porządnie rozgrzanym tłuszczu.

Jeśli masz ochotę na krokiety z innym farszem, Rączka poleca również wersje z mieloną łopatką i grzybami, wędzonym łososiem oraz szynką i papryką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA