Bigos świąteczny ze słodką nutką. Kilka łyżek tego składnika to sekret udanego dania

Bigos to dane, którego nie może zabraknąć na stole świątecznym. Odpowiednia kapusta i suszone grzyby sprawiają, że chętnie po niego sięgamy. Z tym słodkim dodatkiem będzie jeszcze lepszy.

Danie, które składa się z kapusty kiszonej, grzybów i dużej ilości mięsa to klasyk polskiej kuchni. Bez dwóch zdań to pewnik na świątecznym stole. Mało kto nie decyduje się na jego przyrządzenie w okresie Bożego Narodzenia. Klasyczny przepis nie uwzględnia jednak jednego składnika, który tylko dopełnia smak całości. Jest to miód, który dodany w odpowiednim czasie podkręci aromat kiszonej kapusty. Wypróbuj ten sposób w tegoroczne święta.

Przepis na bigos z miodem

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 250 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej,
  • 5 łyżek miodu.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Sposób przygotowania

  1. Kapustę kiszoną dokładnie wybierz w sklepie. Sprawdź w opakowaniu, czy nie ma poszatkowanego głąba, który będzie gotował się dłużej, przez co kapusta nie będzie równomiernie dogotowana. Najlepiej wybrać kapustę bez żadnych innych dodatków warzyw oraz twardą. Jeśli masz możliwość spróbuj jej przed zakupem.
  2. Jeśli kapusta jest za kwaśna, należy wypłukać ją w zimnej wodzie. Wystarczy wlać do miski wodę, włożyć do niej kapustę, poczekać 15 minut, a następnie ją odlać. Im więcej wykonasz czynność płukania, tym mniej kwaśna będzie.
  3. Suszone grzyby mocz w letniej wodzie przez godzinę. Po tym czasie ugotuj je na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyły przez kolejne 2 godziny i odcedź, lecz nie wylewaj wody, przyda się w późniejszych etapach.
  4. Mięso wieprzowe i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie przypraw i podlej wodą, około pół szklanki. Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  5. Boczek pokrój w słupki i podsmaż na oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż do złotego koloru.
  6. Do większego garnka włóż odciśnięta kapustę, wlej wodę z grzybów i gotuj do miękkości.
  7. Do naczynia włóż grzyby, mięso, kiełbasę, boczek z cebulką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości kapusty.
  8. Pod koniec dodaj przyprawy i miód, który wlewaj stopniowo. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostygnięcia i przegryzienia się smaków.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.