Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie będziemy udowadniać, że istnieje lepsza świąteczna sałatka od jarzynowej, bo to rzecz gustu. Jeśli jednak masz ochotę wypróbować nowe przepisy na świąteczny stół, którymi bez obaw można zajadać się całe święta, a nawet kilka dni po nich, mamy trzy bardzo smaczne i tanie przepisy, które spokojnie "postoją".
1. Najprostsza na świecie sałatka makaronowa
Tę sałatkę znają fani prostej i smacznej kuchni. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale także na sylwestra lub na co dzień do lunch boxa.
Składniki:
- ok. 300 g ulubionego makaronu
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 łyżki nasion słonecznika
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przełóż do miski.
- Suszone pomidory przełóż do ugotowanego makaronu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pocięte listki bazylii.
- Słonecznik delikatnie podpraż na suchej patelni. Następnie dodaj do miski z resztą składników. Dodaj 2 łyżki oleju z pomidorów, dopraw do smaku i wymieszaj.
Sałatkę makaronową przechowuj w misce szczelnie owiniętej folią spożywczą. Powinna być dobra do spożycia przez co najmniej 4 dni.
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami MSPhotographic /Shutterstock
2. Sałatka pieczarkowa - stary przepis idealny na święta
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 4 większe ogórki konserwowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- puszka groszku konserwowego
- szczypiorek
- sól, pieprz, majonez
Sposób wykonania:
- Pieczarki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je ok. 6-7 minut. Następnie odcedź, ostudź i pokrój w kostkę.
- Pozostałe składniki podobnie pokrój w kostkę i wszystkie włóż do miski.
- Dodaj szczypiorek, odcedzony groszek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj z majonezem.
W niektórych wersjach zamiast gotowanych pieczarek używa się marynowanych. Wówczas wystarczy 1 średni słoik. Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia, ale spokojnie wytrzyma do 4 dni przechowywana w lodówce.
Sałatka z pieczarkami Ihor Bondarenko /Shutterstock
3. Ryżowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 200 g ryżu
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 2 małe czerwone cebule
- 5 średnich ogórków kiszonych
- sól, pieprz majonez
Sposób wykonania:
- Ryż ugotuj na sypko, odcedź i przełóż do miski. Pozostaw do ostygnięcia.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski z ryżem. Dodaj także odsączoną kukurydzę, drobno posiekaną cebulę oraz ogórki pokrojone w kostkę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj z majonezem.
Taka sałatka przechowywana w szczelnym zamknięciu w lodówce będzie dobra przez 4 dni.
Ryżowa sałatka z tuńczykiem KatarzynaWozniak /Shutterstock