Jeśli szukacie oryginalnej receptury na danie bożonarodzeniowe, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler na śledzie w oleju. Gwiazda przyrządza je z dodatkiem specjalnych przypraw, które dodają im wyjątkowego aromatu. Poniżej podajemy przepis krok po kroku.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na śledzie w oleju Magdy Gessler - wyjątkowy smak na Boże Narodzenie
Słynna restauratorka do świątecznej potrawy dodaje musztardę i olej lubczykowy, który swoim aromatem zmienia charakter dania i sprawia, że śledzie są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- sześć filetów śledziowych,
- szklanka oleju rzepakowego,
- ćwierć szklanki octu,
- duża biała cebula,
- seler naciowy,
- łyżeczka musztardy,
- kilka ziaren gorczycy,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- olej lubczykowy,
- liść laurowy,
- cztery ziarna ziela angielskiego.
Śledzie z przepisu Gessler są proste w wykonaniu
Wykonanie śledzi nie zajmie wam wiele czasu. Wystarczy zagotować zioła z octem, połączyć z olejem, cebulą i przyprawami, pokroić rybę i połączyć składniki.
Przygotowanie:
- Pokrój drobno cebulę. Zagotuj ocet z w garnku liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, musztardą, gorczycą i częścią pokrojonej cebuli.
- Posiekaj drobno seler naciowy, dodaj do miski z cebulą, dopraw pieprzem. Dolej olej ze śledzi, sok z cytryny i sól.
- Zagotowany, gorący ocet wlej przez sitko do miski z cebulą. Dopraw całość solą, pieprzem i olejem lubczykowym.
- Przygotuj filety śledziowe. Pokrój je na małe kawałki. Ułóż rybę w naczyniu i nakładaj na nie cebulę z selerem. Z wierzchu udekoruj śledzie selerem, olejem lubczykowym, pieprzem i cebulką.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl