Śledzie z przepisu Gessler. Ten rodzaj oleju nada im naprawdę wyjątkowego smaku na Boże Narodzenie

Śledzie w oleju to jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych potraw. Przedstawiamy oryginalny przepis na śledzie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda łączy smak ryby z różnymi ziołami. Dodaje do nich między innymi olej lubczykowy.

Jeśli szukacie oryginalnej receptury na danie bożonarodzeniowe, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler na śledzie w oleju. Gwiazda przyrządza je z dodatkiem specjalnych przypraw, które dodają im wyjątkowego aromatu. Poniżej podajemy przepis krok po kroku.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na śledzie w oleju Magdy Gessler - wyjątkowy smak na Boże Narodzenie

Słynna restauratorka do świątecznej potrawy dodaje musztardę i olej lubczykowy, który swoim aromatem zmienia charakter dania i sprawia, że śledzie są jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • sześć filetów śledziowych,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • ćwierć szklanki octu,
  • duża biała cebula,
  • seler naciowy,
  • łyżeczka musztardy,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • olej lubczykowy,
  • liść laurowy,
  • cztery ziarna ziela angielskiego.

Śledzie z przepisu Gessler są proste w wykonaniu

Wykonanie śledzi nie zajmie wam wiele czasu. Wystarczy zagotować zioła z octem, połączyć z olejem, cebulą i przyprawami, pokroić rybę i połączyć składniki.

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno cebulę. Zagotuj ocet z w garnku liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, musztardą, gorczycą i częścią pokrojonej cebuli.
  2. Posiekaj drobno seler naciowy, dodaj do miski z cebulą, dopraw pieprzem. Dolej olej ze śledzi, sok z cytryny i sól.
  3. Zagotowany, gorący ocet wlej przez sitko do miski z cebulą. Dopraw całość solą, pieprzem i olejem lubczykowym.
  4. Przygotuj filety śledziowe. Pokrój je na małe kawałki. Ułóż rybę w naczyniu i nakładaj na nie cebulę z selerem. Z wierzchu udekoruj śledzie selerem, olejem lubczykowym, pieprzem i cebulką.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.