Śledzie po polsku. Ten przepis na klasyczną przystawkę to połączenie aksamitnego sosu i ziaren

Śledzie to przystawka, która zawsze musi pojawić się na świątecznym stole. Podawana w każdym domu inaczej zawsze charakteryzuje się dobrym smakiem. Nasza propozycja uwzględnia sos i ziarna, dzięki czemu smak jest aksamitny, a ryba rozpływa się w ustach.

Przepisów na śledzie można znaleźć bardzo dużo. Różnią się składnikami, czasem przygotowania i sposobem podania. Niektóre z nich uwzględniają świeże i suszone owoce. Jednak nie wszyscy są koneserami podawania ryby na słodko. Receptura, którą przedstawiamy, to śledzie po polsku, które charakteryzują się aromatycznym sosem. Składa się z musztardy, majonezu i jogurtu naturalnego. Całość wykończona jest przyprawami i ziarenkami gorczycy, które dodają przystawce ciekawej faktury.

Przepis na śledzie po polsku

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych matias,
  • 2 łyżki octu,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek,
  • por,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarenka gorczycy.
Zobacz wideo To prawdopodobnie najlepsza kanapka na świecie

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie zalej zimną wodą i mocz przez około 3-4 godziny. Czas ich moczenia zależy od tego, jak bardzo są słone. Najlepszym sposobem na ocenienie, czy śledzie są już dobre, to próbowanie ich w czasie kąpieli wodnej.
  2. Po tym czasie odcedź rybę i pokrój w paski o wielkości około 1 centymetra.
  3. Por pokrój wzdłuż na pół, a następnie w drobne paski. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Szczypiorek również drobno pokrój.
  4. Cytrynę podziel na pół i wyciśnij z niej sok do małej miseczki. Upewnij się, że nie ma w nim pestek.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt naturalny i musztardę.
  6. W większej misce umieść śledzie, wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy, ziarenka gorczycy oraz sos. Na sam koniec wlej sok z cytryny i 2 łyżki octu. Ponownie wymieszaj.
  7. Gotowe śledzie pozostaw w lodówce do przegryzienia smaków. Możesz również udekorować je za pomocą szczypiorku lub koperku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.