Makowa gwiazda, czyli świąteczny hit nad hitami. Łatwiejsza niż wygląda i smaczniejsza od makowca

Makowa gwiazda to przepyszne i bardzo efektowne ciasto, które zawsze na święta robi wielkie WOW wśród gości. Na pierwszy rzut oka to ciasto wygląda na skomplikowane i trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego - oto przepis, który bije na głowę wszystkie świąteczne serniki i makowce.

Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wykonanie makowej gwiazdy wydaje się umiejętnością, którą posiąść mogą wybrańcy po długich latach ciężkiej praktyki. Nic bardziej mylnego - makowa gwiazda jest naprawdę łatwa w wykonaniu i nawet jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w domowych wypiekach, z pewnością poradzisz sobie znakomicie. Oto przepis na świąteczne ciasto, na widok którego każdy ma "oczy jak pięć złotych".

Makowa gwiazda - świąteczny hit 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 300 g masy makowej
  • lukier do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj jajka i zacznij zagniatać, stopniowo wlewając rozczyn oraz roztopione masło. Wyrób ciasto i kiedy zacznie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 50 minut w ciepłe miejsce.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę lekko podsypaną mąką. Następnie zagnieć je i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
  5. Pierwszą część ciasta drożdżowego rozwałkuj na kształt okręgu i połóż na blaszce. Następnie wyłóż na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
  6. Drugą część ciasta podobnie rozwałkuj w kształt kręgu i połóż na warstwie maku. Następnie wyłóż kolejną część masy makowej, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i analogicznie zrób z resztą masy i ostatnim kawałkiem ciasta drożdżowego. 
  7. Ciasto podziel na 16 części, nie docinając do samego środka. Następnie każde "ramię gwiazdy" owiń palcami dwukrotnie na zmianę - jedno w lewo, drugie w prawo. Następnie końce zlep ze sobą. Gwiazdę przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 25 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Podrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i piecz przez ok. 25-30 minut. Kiedy makowa gwiazda lekko ostygnie, udekoruj ją lukrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA