-
Haps
-
Jak przygotować
- Makowa gwiazda, czyli świąteczny hit nad hitami. Łatwiejsza niż wygląda i smaczniejsza od makowca
Makowa gwiazda, czyli świąteczny hit nad hitami. Łatwiejsza niż wygląda i smaczniejsza od makowca
Makowa gwiazda to przepyszne i bardzo efektowne ciasto, które zawsze na święta robi wielkie WOW wśród gości. Na pierwszy rzut oka to ciasto wygląda na skomplikowane i trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego - oto przepis, który bije na głowę wszystkie świąteczne serniki i makowce.
Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wykonanie makowej gwiazdy wydaje się umiejętnością, którą posiąść mogą wybrańcy po długich latach ciężkiej praktyki. Nic bardziej mylnego - makowa gwiazda jest naprawdę łatwa w wykonaniu i nawet jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w domowych wypiekach, z pewnością poradzisz sobie znakomicie. Oto przepis na świąteczne ciasto, na widok którego każdy ma "oczy jak pięć złotych".
Makowa gwiazda - świąteczny hit
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 300 g masy makowej
- lukier do dekoracji
Sposób wykonania:
- Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, by rozczyn zaczął pracować.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj jajka i zacznij zagniatać, stopniowo wlewając rozczyn oraz roztopione masło. Wyrób ciasto i kiedy zacznie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 50 minut w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę lekko podsypaną mąką. Następnie zagnieć je i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
- Pierwszą część ciasta drożdżowego rozwałkuj na kształt okręgu i połóż na blaszce. Następnie wyłóż na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
- Drugą część ciasta podobnie rozwałkuj w kształt kręgu i połóż na warstwie maku. Następnie wyłóż kolejną część masy makowej, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i analogicznie zrób z resztą masy i ostatnim kawałkiem ciasta drożdżowego.
- Ciasto podziel na 16 części, nie docinając do samego środka. Następnie każde "ramię gwiazdy" owiń palcami dwukrotnie na zmianę - jedno w lewo, drugie w prawo. Następnie końce zlep ze sobą. Gwiazdę przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 25 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Podrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i piecz przez ok. 25-30 minut. Kiedy makowa gwiazda lekko ostygnie, udekoruj ją lukrem.