Jak zrobić zakwas z buraków, żeby zdążyć do Wigilii? Sprytny trik sprawi, że będzie gotowy już w cztery dni

Do świąt już rzut beretem, a tobie zapomniało się nastawić zakwas? Jeśli myślisz, że teraz czeka cię już tylko barszcz z torebki, śpieszymy z przepisem na zakwas z buraków last minute. Trik z kwaśnym sokiem sprawi, że aromatyczna baza do wigilijnego barszczu będzie gotowa już w cztery dni.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zapewne wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez aromatycznego, czerwonego barszczu z uszkami. Istotą tego dania jest wyrazisty smak, który uzyskiwany jest przez dodatek zakwasu (wigilijnego barszczu tradycyjnie nie gotuje się na mięsie). Niestety, proces kiszenia zakwasu jest dość długi i jeżeli ktoś zapomniał nastawić zakwas odpowiednio wcześniej, pewnie poziom świątecznego stresu mocno wzrósł. Niepotrzebnie. Dziś mamy przepis na zakwas z buraków, który będzie gotowy już w cztery dni. Jak przyśpieszyć ten proces? Do słoika z burakami dodaj 2 łyżki soku z kiszonej kapusty. Kwaśny dodatek idealnie sprawdzi się podczas zakwasu last minute.

Jak zrobić zakwas na barszcz last minute?

Składniki:

  • 1 kg buraków (polecam używać podłużnych - idealnie się sprawdzają)
  • 1 główka czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody
  • 1 pełna łyżka soli
  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty (kiszonej, nie "kwaszonej")

Sposób wykonania:

  1. Wodę zagotuj z łyżką soli i pozostaw do ostygnięcia. Buraki wyszoruj, nie musisz ich obierać. Następnie pokrój je w plastry i włóż do dużego, wyparzanego słoika.
  2. Ząbki czosnku lekko zmiażdż nożem (ich również nie musisz obierać) i włóż między plastry buraków. Dodaj przyprawy i zalej całość wodą. Dodaj dwie łyżki soku z kapusty, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (np. blisko kaloryfera). 
  3. Słoik zakryj gazą i codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką. Po czterech dniach powinien być już kwaśny, jeśli jednak chcesz uzyskać intensywniejszy smak, wydłuż czas kiszenia o 2 dni. 

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką soku z kapusty, sok z kiszonych ogórków sprawdzi się równie dobrze.

Więcej o: