Jak zrobić majonez idealny do sałatki jarzynowej? Przyda się odpowiednie naczynie i wyczucie w rękach

Jak zrobić domowy majonez idealny do jarzynowej i wszystkich innych sałatek? Przepis jest banalny, zawiera jedynie pięć składników, a wykonanie zajmuje kilka minut. Jednak żeby majonez wyszedł gęsty i kremowy, musisz wiedzieć, w czym go zrobić i uważać na ręce - tu liczy się wyczucie.

Więcej przepisów przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Majonez to produkt, bez którego świąteczna lista zakupów będzie niekompletna. Możemy do końca świata spierać się o to, która firma produkuje najlepszy, jedno jest pewne - domowy majonez nie ma sobie równych. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na majonez idealny do sałatki jarzynowej - kremowy, delikatny i nie tak octowy, jak niektóre majonezy ze sklepu. Świetnie połączy składniki i nie zdominuje gotowanych warzyw, a wydobędzie wszystkie ukryte smaki. Musisz jednak pamiętać o dwóch rzeczach - majonez będzie wyjątkowo kremowy, jeśli będziesz go ubijać w wysokim naczyniu i z wyczuciem. Co to znaczy? Najpierw trzymaj blender nieruchomo przez chwilę, później bardzo ostrożnie i powoli przesuwaj go w górę i w dół. Dzięki temu uzyskasz perfekcyjną konsystencję.

Jak zrobić majonez idealny do sałatki jarzynowej?

Składniki:

  • 1 większe jajko
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 350 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj wąskie, wysokie naczynie. Najlepiej takie, do którego niemal na styk mieści się blender ręczny. 
  2. Do naczynia wbij całe jajko, dodaj olej, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy. Następnie włóż na dno główkę blendera i włącz go. Trzymaj nieruchomo na dnie, stopniowo zwiększając moc.
  3. Kiedy majonez trochę urośnie, delikatnie podnieś blender i powolnym ruchem go opuść. Tę czynność powtarzaj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję. 

Wskazówka: Taki majonez wychodzi bardzo delikatny. Jeśli chcesz nadać mu nieco charakteru, użyj ostrej musztardy lub zamień sok z cytryny na ocet z białego wina. 

Więcej o: