Więcej przepisów przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Majonez to produkt, bez którego świąteczna lista zakupów będzie niekompletna. Możemy do końca świata spierać się o to, która firma produkuje najlepszy, jedno jest pewne - domowy majonez nie ma sobie równych. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na majonez idealny do sałatki jarzynowej - kremowy, delikatny i nie tak octowy, jak niektóre majonezy ze sklepu. Świetnie połączy składniki i nie zdominuje gotowanych warzyw, a wydobędzie wszystkie ukryte smaki. Musisz jednak pamiętać o dwóch rzeczach - majonez będzie wyjątkowo kremowy, jeśli będziesz go ubijać w wysokim naczyniu i z wyczuciem. Co to znaczy? Najpierw trzymaj blender nieruchomo przez chwilę, później bardzo ostrożnie i powoli przesuwaj go w górę i w dół. Dzięki temu uzyskasz perfekcyjną konsystencję.
Składniki:
Wskazówka: Taki majonez wychodzi bardzo delikatny. Jeśli chcesz nadać mu nieco charakteru, użyj ostrej musztardy lub zamień sok z cytryny na ocet z białego wina.