Niektóre świąteczne potrawy mają to do siebie, że można je przyrządzać również poza okresem wigilijnym. Paszteciki z pieczarkami świetnie sprawdzają się na tradycyjne przyjęcia i uroczystości, jednak to właśnie w święta Bożego Narodzenia smakują najlepiej.
Paszteciki z pieczarkami są jednym z klasyków polskiej kuchni, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. W uzupełnieniu do czerwonego barszczu stanowią przepyszne danie, które może być zarówno główną potrawą, jak i przekąską, która można skosztować pomiędzy innymi posiłkami. Można je przygotować w wersji bezmięsnej (kapusta, kapusta i grzyby, grzyby) na wigilię lub mięsnej, na kolejne dni świąt.
Składniki:
Jeśli chcesz przygotować pasztet samodzielnie, przepis znajdziesz tutaj.
Sposób przygotowania:
Pasztet o wadze około 200 gramów kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy i drobno siekamy, podobnie postępujemy z cebulą. Jeśli korzystamy z suszonych grzybów, najpierw musimy je namoczyć na 12 godzin. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju przez 10 minut na małej mocy palnika. Dokładamy pieczarki i smażymy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Arkusze ciasta francuskiego układamy jeden na drugim i wykładamy farsz wzdłuż boku po jednej stronie. Układamy na nim plastry pasztetu. Drugą część ciasta zakładamy na stronę z farszem aż do krawędzi. Łączymy ciasto i lekko podwijamy. Nożykiem wycinamy trójkąty, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy tymiankiem oraz kminkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
Ciasto na paszteciki: półkruche
Składniki:
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, pokrojone masło, wlej także śmietanę, wbij jajko i dopraw solą i cukrem. Wszystkie składniki połącz dłonią, całość zagnieć w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
Farsz:
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj kapustę i suszone grzyby. Przykryj wszystko pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aby nadmiar wody odparował. Potem rozłóż ciasto, rozwałkuj i pokrój jak w przypadku mięsnych pasztecików powyżej.
Zawinięte paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach, aż ciasto się przyrumieni.
Wierzch pasztecików można udekorować sezamem lub makiem.