Paszteciki wigilijne. Przepis na pyszną świateczką przekąskę

Jedną z niezastąpionych potraw na wigilijnym stole są przepyszne, kruche paszteciki. Można je przygotować zarówno w mięsnej wersji, jak i z dodatkiem kiszonej kapusty. W obu wersjach znakomicie komponują się z czerwonym barszczem, dzięki czemu nie można ich pominąć na świątecznym stole.

Niektóre świąteczne potrawy mają to do siebie, że można je przyrządzać również poza okresem wigilijnym. Paszteciki z pieczarkami świetnie sprawdzają się na tradycyjne przyjęcia i uroczystości, jednak to właśnie w święta Bożego Narodzenia smakują najlepiej.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Przepis na paszteciki śiąteczne z ciasta francuskiego

Paszteciki z pieczarkami są jednym z klasyków polskiej kuchni, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. W uzupełnieniu do czerwonego barszczu stanowią przepyszne danie, które może być zarówno główną potrawą, jak i przekąską, która można skosztować pomiędzy innymi posiłkami. Można je przygotować w wersji bezmięsnej (kapusta, kapusta i grzyby, grzyby) na wigilię lub mięsnej, na kolejne dni świąt. 

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego,
  • kawałek pieczonego pasztetu,
  • 250 g pieczarek lub grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, słodka papryka, kminek, tymianek.

Jeśli chcesz przygotować pasztet samodzielnie, przepis znajdziesz tutaj

Sposób przygotowania:

Pasztet o wadze około 200 gramów kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy i drobno siekamy, podobnie postępujemy z cebulą. Jeśli korzystamy z suszonych grzybów, najpierw musimy je namoczyć na 12 godzin. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju przez 10 minut na małej mocy palnika. Dokładamy pieczarki i smażymy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Arkusze ciasta francuskiego układamy jeden na drugim i wykładamy farsz wzdłuż boku po jednej stronie. Układamy na nim plastry pasztetu. Drugą część ciasta zakładamy na stronę z farszem aż do krawędzi. Łączymy ciasto i lekko podwijamy. Nożykiem wycinamy trójkąty, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy tymiankiem oraz kminkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

Ciasto na paszteciki: półkruche

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 20 g drożdży,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1/2 kostki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, pokrojone masło, wlej także śmietanę, wbij jajko i dopraw solą i cukrem. Wszystkie składniki połącz dłonią, całość zagnieć w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.

Farsz: 

  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • jajko do posmarowania.

Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie dodaj kapustę i suszone grzyby. Przykryj wszystko pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj, aby nadmiar wody odparował. Potem rozłóż ciasto, rozwałkuj i pokrój jak w przypadku mięsnych pasztecików powyżej.

Zawinięte paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach, aż ciasto się przyrumieni.

Wierzch pasztecików można udekorować sezamem lub makiem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.