Przepis na pierniczki świąteczne - fantastycznie miękkie i aromatyczne. Rozpływają się w ustach

Szukasz receptury na ekspresowe pierniki, które wychodzą miękkie od razu po upieczeniu? Podajemy przepis na pierniczki świąteczne o cudownej, delikatnej konsystencji. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali płynnego miodu akacjowego.

Boże Narodzenie w kuchni kojarzy się przede wszystkim z zapachem pierników. Jak je zrobić, aby były miękkie od razu po upieczeniu? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą wyjątkowo delikatne i aromatyczne. Jednym z najważniejszych składników będzie płynny miód.  

Zobacz wideo Przepis na poleśniki

Przepis na pierniczki świąteczne, które rozpływają się w ustach

Do przygotowania pierników będą potrzebne tylko mąka, mieszanka korzennych przypraw, soda oczyszczona, cukier puder, masło i jajka. Najważniejszym składnikiem, który doda słodkiego aromatu ciastkom, będzie miód akacjowy.

Składniki:

  • kilogram mąki tortowej,
  • dwie łyżki przyprawy do piernika,
  • dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szklanka cukru pudru,
  • szklanka miodu akacjowego,
  • kostka masła,
  • cztery jajka.

Ciasto na pierniki najlepiej wyrabiać rękami

Tajemnica doskonałych pierników tkwi w sposobie wyrabiania ciasta. Dobrze jest odłożyć mikser oraz inne urządzenia i łączyć składniki samodzielnie, własnymi rękami. W ten sposób można o wiele lepiej kontrolować elastyczność i strukturę ciasta. 

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą korzenną. Wymieszaj je z cukrem pudrem. Miód z masłem roztop na małym ogniu i odstaw do przestygnięcia.
  2. Do mąki z cukrem pudrem dodaj roztopione masło z miodem i jajka. Wyrabiaj ciasto rękami.
  3. Przygotowaną masę wstaw na pół godziny do lodówki.
  4. Rozwałkowuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i wycinaj ulubione kształty. Układaj ciastka na blaszkach z papierem do pieczenia.
  5. Piecz pierniczki w 200 st. C przez około sześć minut aż się zarumienią.
  6. Ciastka można dekorować lukrem i innymi dodatkami od razu po ich przestygnięciu.
  7. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku przez następne kilka tygodni.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.