Boże Narodzenie w kuchni kojarzy się przede wszystkim z zapachem pierników. Jak je zrobić, aby były miękkie od razu po upieczeniu? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą wyjątkowo delikatne i aromatyczne. Jednym z najważniejszych składników będzie płynny miód.
Zobacz wideo Przepis na poleśniki
Przepis na pierniczki świąteczne, które rozpływają się w ustach
Do przygotowania pierników będą potrzebne tylko mąka, mieszanka korzennych przypraw, soda oczyszczona, cukier puder, masło i jajka. Najważniejszym składnikiem, który doda słodkiego aromatu ciastkom, będzie miód akacjowy.
Składniki:
- kilogram mąki tortowej,
- dwie łyżki przyprawy do piernika,
- dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- szklanka cukru pudru,
- szklanka miodu akacjowego,
- kostka masła,
- cztery jajka.
Ciasto na pierniki najlepiej wyrabiać rękami
Tajemnica doskonałych pierników tkwi w sposobie wyrabiania ciasta. Dobrze jest odłożyć mikser oraz inne urządzenia i łączyć składniki samodzielnie, własnymi rękami. W ten sposób można o wiele lepiej kontrolować elastyczność i strukturę ciasta.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą korzenną. Wymieszaj je z cukrem pudrem. Miód z masłem roztop na małym ogniu i odstaw do przestygnięcia.
- Do mąki z cukrem pudrem dodaj roztopione masło z miodem i jajka. Wyrabiaj ciasto rękami.
- Przygotowaną masę wstaw na pół godziny do lodówki.
- Rozwałkowuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i wycinaj ulubione kształty. Układaj ciastka na blaszkach z papierem do pieczenia.
- Piecz pierniczki w 200 st. C przez około sześć minut aż się zarumienią.
- Ciastka można dekorować lukrem i innymi dodatkami od razu po ich przestygnięciu.
- Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku przez następne kilka tygodni.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl