Sałatka śledziowa Magdy Gessler. Blond gwiazda wie, jak połechtać polskie podniebienia - wystarczą proste składniki

Sałatka śledziowa Magdy Gessler to fantastyczna propozycja na wigilijny stół, kiedy jednocześnie uwielbiasz klasyczne smaki i masz ochotę na coś innego niż jarzynowa. Przepis jest banalny, Magda Gessler stawia na prostotę i ukochane połączenia smakowe Polaków. Wybierz odpowiednie śledzie i zaczaruj gości podczas kolacji.

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sałatka śledziowa Magdy Gessler oprócz tego, że jest pyszna, jest także tania i banalna w wykonaniu, a jej przygotowanie zajmuje tyle, ile gotują się jajka na twardo i ziemniaki. Jeśli twój przedświąteczny grafik jest napięty, ale chcesz zrobić coś naprawdę pysznego, co zasmakuje każdemu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Oryginalnie do tej sałatki używa się śledzi w oleju, ale jeśli wolisz bardziej zdecydowany smak - wybierz solone płaty. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej wymoczyć je w melku - w przeciwnym razie sałatka może być odrobinę za słona. 

Sałatka śledziowa Magdy Gessler - ukochane smaki Polaków w jednym daniu

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe (w oleju lub solone)
  • 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 większe ogórki konserwowe
  • 0,5 pęczka świeżej natki
  • sól, pieprz, majonez

Sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz śledzi solonych, przed przystąpieniem do krojenia namocz je w mleku lub wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. 
  2. Ziemniaki w mundurach pokrój w kostkę, podobnie pokrój jajko oraz ogórki. Włóż do miski.
  3. Płaty śledziowe pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Natkę posiekaj i wszystkie składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.