Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka śledziowa Magdy Gessler oprócz tego, że jest pyszna, jest także tania i banalna w wykonaniu, a jej przygotowanie zajmuje tyle, ile gotują się jajka na twardo i ziemniaki. Jeśli twój przedświąteczny grafik jest napięty, ale chcesz zrobić coś naprawdę pysznego, co zasmakuje każdemu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Oryginalnie do tej sałatki używa się śledzi w oleju, ale jeśli wolisz bardziej zdecydowany smak - wybierz solone płaty. Pamiętaj jednak, żeby wcześniej wymoczyć je w melku - w przeciwnym razie sałatka może być odrobinę za słona.
Sałatka śledziowa Magdy Gessler - ukochane smaki Polaków w jednym daniu
Składniki:
- 4 płaty śledziowe (w oleju lub solone)
- 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3-4 większe ogórki konserwowe
- 0,5 pęczka świeżej natki
- sól, pieprz, majonez
Sposób wykonania:
- Jeśli używasz śledzi solonych, przed przystąpieniem do krojenia namocz je w mleku lub wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli.
- Ziemniaki w mundurach pokrój w kostkę, podobnie pokrój jajko oraz ogórki. Włóż do miski.
- Płaty śledziowe pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Natkę posiekaj i wszystkie składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowana sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.