Pyszna sałatka wigilijna to coś, na co wiele osób czeka przez cały rok. Polska kuchnia pozwala przyrządzić wiele jej wersji - zarówno na bazie ryb, jak i innych świątecznych produktów. Poniższe przepisy pozwolą każdemu znaleźć coś dla siebie.
Zdecydowanie najbardziej klasycznym rodzajem sałatki, jaki pojawia się na świątecznych stołach jest jej tradycyjna, jarzynowa odmiana. Trudno sobie wyobrazić Wigilię bez tej potrawy, która w wielu domach jest absolutną koniecznością.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ugotowane na twardo jajka i groszek, dokładnie mieszamy. W międzyczasie ucieramy musztardę, śmietaną i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na końcu do sałatki dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Jeśli robimy ją wcześniej, można z niego zrezygnować, aby nie zakwasiło sałatki. Zalewamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
Śledzie są częstym gościem na wigilijnych stołach, a sposobów ich przyrządzenia jest całe mnóstwo. Jednym z ciekawszych pomysłów jest sałatka śledziowa z burakiem, która jest świetnym dodatkiem do innych wytrawnych potraw. Ta sałatka jest też w niektórych regionach Polski nazywaną szubą.
Zobacz też: Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki i ziemniaki bez wcześniejszego obierania dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w oddzielnych garnkach. Obieramy je dopiero po ostudzeniu. Śledzie wkładamy do sporej miski i zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie kroimy je w kostkę.
Obrane buraki i ziemniaki, ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę, a groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie przekładamy do miski, dodając śmietanę, majonez i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy i łączymy. Żeby sałatka wyglądała efektownie, składniki można ułożyć warstwami.
Nieco niecodzienna wersja sałatki śledziowej zawiera takie dodatki, jak szpinak i orzechy włoskie. Miłośnicy obu tych produktów będą zachwyceni, jak bardzo pasują one do słonych śledzi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie myjemy, suszymy i przekładamy do dużej miski. Filety śledziowe kroimy w podłużne paski i wkładamy do miski, wraz z pokrojonymi w dość dużą kostkę pomidorami. Potem drobno siekamy cebulę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce poprzez delikatne mieszanie. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy pokruszone orzechy włoskie i podajemy od razu po przyrządzeniu.