Te trzy sałatki wigilijne zdążysz zrobić jeszcze dzisiaj. Jedna może zaskoczyć

Spośród wszystkich potraw, jakie przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia, największa różnorodność dotyczy sałatek wigilijnych. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje, które z pewnością na dłużej zagoszczą na świątecznych stołach.

Pyszna sałatka wigilijna to coś, na co wiele osób czeka przez cały rok. Polska kuchnia pozwala przyrządzić wiele jej wersji - zarówno na bazie ryb, jak i innych świątecznych produktów. Poniższe przepisy pozwolą każdemu znaleźć coś dla siebie.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Klasyczna jarzynowa sałatka wigilijna

Zdecydowanie najbardziej klasycznym rodzajem sałatki, jaki pojawia się na świątecznych stołach jest jej tradycyjna, jarzynowa odmiana. Trudno sobie wyobrazić Wigilię bez tej potrawy, która w wielu domach jest absolutną koniecznością.

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 seler,
  • 5 jajek,
  • 1 por (opcjonalnie),
  • 1 jabłko,
  • 1 puszka groszku konserwowego (niektórzy zastępują ją kukurydzą),
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 5 łyżeczek majonezu,
  • 2 łyżeczki śmietany (można pominąć),
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Warzywa gotujemy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ugotowane na twardo jajka i groszek, dokładnie mieszamy. W międzyczasie ucieramy musztardę, śmietaną i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

Na końcu do sałatki dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Jeśli robimy ją wcześniej, można z niego zrezygnować, aby nie zakwasiło sałatki. Zalewamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Najlepiej podawać po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

Wigilijna sałatka śledziowa z burakami

Śledzie są częstym gościem na wigilijnych stołach, a sposobów ich przyrządzenia jest całe mnóstwo. Jednym z ciekawszych pomysłów jest sałatka śledziowa z burakiem, która jest świetnym dodatkiem do innych wytrawnych potraw. Ta sałatka jest też w niektórych regionach Polski nazywaną szubą. 

Zobacz też: Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 5 buraków,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 jabłko,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 0,5 szklanki śmietany 18%,
  • 3/4 szklanki majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Buraki i ziemniaki bez wcześniejszego obierania dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w oddzielnych garnkach. Obieramy je dopiero po ostudzeniu. Śledzie wkładamy do sporej miski i zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie kroimy je w kostkę.

Obrane buraki i ziemniaki, ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę, a groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie przekładamy do miski, dodając śmietanę, majonez i sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy i łączymy. Żeby sałatka wyglądała efektownie, składniki można ułożyć warstwami. 

Wigilijna sałatka śledziowa ze szpinakiem i orzechami

Nieco niecodzienna wersja sałatki śledziowej zawiera takie dodatki, jak szpinak i orzechy włoskie. Miłośnicy obu tych produktów będą zachwyceni, jak bardzo pasują one do słonych śledzi. 

Składniki:

  • 250 g śledzi,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie myjemy, suszymy i przekładamy do dużej miski. Filety śledziowe kroimy w podłużne paski i wkładamy do miski, wraz z pokrojonymi w dość dużą kostkę pomidorami. Potem drobno siekamy cebulę i szklimy na rozgrzanej oliwie.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce poprzez delikatne mieszanie. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodajemy pokruszone orzechy włoskie i podajemy od razu po przyrządzeniu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA