Makowiec to jedno z najważniejszych ciast bożonarodzeniowych. Ma bardzo delikatną strukturę i owocowo-orzechowy aromat. Czasem jednak może się zdarzyć, że będzie miał gorzkawy posmak. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Podpowiadamy, jak zrobić dobrą masę makową.
Podczas robienia zakupów powinno się zwracać uwagę na to, w jakich warunkach mak jest przechowywany. Zbyt wysoka temperatura otoczenia może spowodować jego jełczenie. Z kolei zjełczały mak staje się gorzki i niesmaczny.
Co jednak, gdy kupiliśmy masę makową, a te jest zbyt gorzka? Należy zalać mak wrzątkiem i pozostawić na kilka godzin, aby napęczniał. Następnie należy zmielić go trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy makowej dodaj odrobinę likieru pomarańczowego, ulubione bakalie: pokrojone orzechy bez skórek, morele, kandyzowane skórki pomarańczy itp. Im więcej bakalii użyjesz, tym makowiec stanie się bardziej aromatyczny, zmniejszy się także ryzyko wystąpienia goryczy.
Jeśli upiekłeś makowiec, który jest gorzki w smaku, możesz go jeszcze uratować. Jednym ze sposobów będzie nasączenie go ponczem pomarańczowym złożonym ze świeżego soku z pomarańczy, wody, cukru i odrobiny rumu. Innym rozwiązaniem będzie polanie go obficie dużą ilością owocowego lukru, który zdominuje gorycz maku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl