Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lukier do pierniczków powinien być gęsty, ale także plastyczny, by z łatwością tworzyć na ciasteczkach różne wzorki. Zainspirowani przepisem Ani Starmach z chęcią podpowiemy ci, jak zrobić najlepszy lukier do pierniczków. Potrzebujesz jedynie cukru pudru i soku z cytryny. Do dzieła.
Sałatka śledziowa Magdy Gessler. Gwiazda wie, jak połechtać podniebienia
Jak zrobić lukier do pierniczków? Przepis Ani Starmach
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 pełna łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i dokładnie przesiej do niej cukier puder, tak by nie było grudek i bryłek.
- Dodaj sok z cytryny i mieszaj całość energicznymi ruchami, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
- Jeśli chcesz usprawnić sobie pracę, miskę z cukrem pudrem umieść nad gankiem z gorącą wodą - ciepło sprawi, z lukier będzie bardziej plastyczny. Teraz już możesz dekorować swoje pierniczki.
Rączka gotuje - przepis na krokiety i barszcz. Ten trik wzmocni smak farszu