Jak zrobić lukier do pierniczków, żeby się nie rozlewał? Najlepiej tak, jak Ania Starmach - wystarczą dwa składniki

Jak święta, to pierniczki. Jak pierniczki, to wiadomo - lukier. Tylko jak zrobić lukier do pierniczków, który nie będzie się rozlewał, a pozwoli pięknie je udekorować? Ania Starmach ma na to najprostszy i najlepszy przepis. Potrzebne są dwa składniki i odrobina ciepła.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Lukier do pierniczków powinien być gęsty, ale także plastyczny, by z łatwością tworzyć na ciasteczkach różne wzorki. Zainspirowani przepisem Ani Starmach z chęcią podpowiemy ci, jak zrobić najlepszy lukier do pierniczków. Potrzebujesz jedynie cukru pudru i soku z cytryny. Do dzieła.

Jak zrobić lukier do pierniczków? Przepis Ani Starmach

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i dokładnie przesiej do niej cukier puder, tak by nie było grudek i bryłek.
  2. Dodaj sok z cytryny i mieszaj całość energicznymi ruchami, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
  3. Jeśli chcesz usprawnić sobie pracę, miskę z cukrem pudrem umieść nad gankiem z gorącą wodą - ciepło sprawi, z lukier będzie bardziej plastyczny. Teraz już możesz dekorować swoje pierniczki.
Więcej o: