Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty

Świąteczna ryba w wykonaniu takiej ikony jak Robert Makłowicz musi wyjść dobrze. Jednak ten przepis potrzebuje czasu, dlatego wykonaj go już dziś. Smak będzie zachwycający.

Robert Makłowicz w okresie świątecznym chętnie dzieli się recepturami, które były wykonywane u niego w domu lub które poznał poza granicami Polski. Przepis na gravlax, czyli łososia w marynacie, to skandynawska propozycja od popularnego kucharza. Jej sekretem są odpowiednia marynata i sos, a także czas przygotowania. Jak kucharz wspomniał na filmie na YouTubie, aby ryba była odpowiednio smaczna, musi marynować się kilka dni. Warto więc przygotować ją w najbliższych dniach, aby zdążyć przed wigilią.

Przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg łososia ze skórą.

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka koniaku lub brandy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 100 ml wody,
  • biały pieprz w ziarenkach,
  • łodygi koperku.
Zobacz wideo

Składniki na sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • kilka kropel sosu Worcestershire,
  • pół łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
  • łyżka wody,
  • 400 ml oleju rzepakowego,
  • pęczek koperku,
  • sok z połówki cytryny.
 
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Sposób przygotowania:

  1. Przed marynowaniem upewnij się, że ryba nie ma w sobie ości. Jeśli jakieś znajdziesz, usuń je za pomocą pęsety.
  2. Do miski wsyp cukier, sól, wlej wodę, brandy lub koniak. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia soli i cukru.
  3. Biały pieprz delikatnie rozgnieć w moździerzu i dodaj do mieszanki. Łodygi koperku drobno posiekaj i umieść w misce.
  4. Łososia włóż do naczynia żaroodpornego i zalej powstałą marynatą. Przykryj przykrywką i włóż do lodówki. Tak pozostawiona ryba powinna się marynować przez około 3-4 dni. Przez ten czas odwracaj ją, aby marynata wchłonęła się równomiernie.
  5. Czwartego dnia przygotuj sos, który dopełni smaku ryby. Sok z połówki cytryny wlej do miski, dodaj wodę i cukier. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
  6. Następnie dodaj musztardę, sos sojowy, sos Worcestershire i ocet winny. Przypraw pieprzem i połącz z sobą.
  7. Stopniowo wlewaj olej do pozostałych składników, cały czas mieszając. Z całości powinna powstać emulsja. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  8. Gotowego łososia wytrzyj z resztek marynaty i odetnij od niego skórę. Kolejnym krokiem jest pokrojenie go w plastry o grubości około 2-3 centymetry.
  9. Kawałki ryby ułóż na talerzu, polej sosem i udekoruj koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.