-
Haps
-
Jak przygotować
- Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty
Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty
Świąteczna ryba w wykonaniu takiej ikony jak Robert Makłowicz musi wyjść dobrze. Jednak ten przepis potrzebuje czasu, dlatego wykonaj go już dziś. Smak będzie zachwycający.
Robert Makłowicz w okresie świątecznym chętnie dzieli się recepturami, które były wykonywane u niego w domu lub które poznał poza granicami Polski. Przepis na gravlax, czyli łososia w marynacie, to skandynawska propozycja od popularnego kucharza. Jej sekretem są odpowiednia marynata i sos, a także czas przygotowania. Jak kucharz wspomniał na filmie na YouTubie, aby ryba była odpowiednio smaczna, musi marynować się kilka dni. Warto więc przygotować ją w najbliższych dniach, aby zdążyć przed wigilią.
Przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza
Składniki:
Składniki na marynatę
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka koniaku lub brandy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 100 ml wody,
- biały pieprz w ziarenkach,
- łodygi koperku.
Składniki na sos:
- 2 łyżki słodkiej musztardy,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 3 płaskie łyżki cukru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- kilka kropel sosu Worcestershire,
- pół łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
- łyżka wody,
- 400 ml oleju rzepakowego,
- pęczek koperku,
- sok z połówki cytryny.
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu
Sposób przygotowania:
- Przed marynowaniem upewnij się, że ryba nie ma w sobie ości. Jeśli jakieś znajdziesz, usuń je za pomocą pęsety.
- Do miski wsyp cukier, sól, wlej wodę, brandy lub koniak. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia soli i cukru.
- Biały pieprz delikatnie rozgnieć w moździerzu i dodaj do mieszanki. Łodygi koperku drobno posiekaj i umieść w misce.
- Łososia włóż do naczynia żaroodpornego i zalej powstałą marynatą. Przykryj przykrywką i włóż do lodówki. Tak pozostawiona ryba powinna się marynować przez około 3-4 dni. Przez ten czas odwracaj ją, aby marynata wchłonęła się równomiernie.
- Czwartego dnia przygotuj sos, który dopełni smaku ryby. Sok z połówki cytryny wlej do miski, dodaj wodę i cukier. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
- Następnie dodaj musztardę, sos sojowy, sos Worcestershire i ocet winny. Przypraw pieprzem i połącz z sobą.
- Stopniowo wlewaj olej do pozostałych składników, cały czas mieszając. Z całości powinna powstać emulsja. Na koniec dodaj posiekany koperek.
- Gotowego łososia wytrzyj z resztek marynaty i odetnij od niego skórę. Kolejnym krokiem jest pokrojenie go w plastry o grubości około 2-3 centymetry.
- Kawałki ryby ułóż na talerzu, polej sosem i udekoruj koperkiem.