• Link został skopiowany

Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty

Świąteczna ryba w wykonaniu takiej ikony jak Robert Makłowicz musi wyjść dobrze. Jednak ten przepis potrzebuje czasu, dlatego wykonaj go już dziś. Smak będzie zachwycający.
Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty
Fot. Shutterstock, @Christin Klose / Instagram @robertmaklowicz_official

Robert Makłowicz w okresie świątecznym chętnie dzieli się recepturami, które były wykonywane u niego w domu lub które poznał poza granicami Polski. Przepis na gravlax, czyli łososia w marynacie, to skandynawska propozycja od popularnego kucharza. Jej sekretem są odpowiednia marynata i sos, a także czas przygotowania. Jak kucharz wspomniał na filmie na YouTubie, aby ryba była odpowiednio smaczna, musi marynować się kilka dni. Warto więc przygotować ją w najbliższych dniach, aby zdążyć przed wigilią.

Przepis na świątecznego łososia Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg łososia ze skórą.

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka koniaku lub brandy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 100 ml wody,
  • biały pieprz w ziarenkach,
  • łodygi koperku.
Zobacz wideo

Składniki na sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • kilka kropel sosu Worcestershire,
  • pół łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
  • łyżka wody,
  • 400 ml oleju rzepakowego,
  • pęczek koperku,
  • sok z połówki cytryny.
 
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Sposób przygotowania:

  1. Przed marynowaniem upewnij się, że ryba nie ma w sobie ości. Jeśli jakieś znajdziesz, usuń je za pomocą pęsety.
  2. Do miski wsyp cukier, sól, wlej wodę, brandy lub koniak. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia soli i cukru.
  3. Biały pieprz delikatnie rozgnieć w moździerzu i dodaj do mieszanki. Łodygi koperku drobno posiekaj i umieść w misce.
  4. Łososia włóż do naczynia żaroodpornego i zalej powstałą marynatą. Przykryj przykrywką i włóż do lodówki. Tak pozostawiona ryba powinna się marynować przez około 3-4 dni. Przez ten czas odwracaj ją, aby marynata wchłonęła się równomiernie.
  5. Czwartego dnia przygotuj sos, który dopełni smaku ryby. Sok z połówki cytryny wlej do miski, dodaj wodę i cukier. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
  6. Następnie dodaj musztardę, sos sojowy, sos Worcestershire i ocet winny. Przypraw pieprzem i połącz z sobą.
  7. Stopniowo wlewaj olej do pozostałych składników, cały czas mieszając. Z całości powinna powstać emulsja. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  8. Gotowego łososia wytrzyj z resztek marynaty i odetnij od niego skórę. Kolejnym krokiem jest pokrojenie go w plastry o grubości około 2-3 centymetry.
  9. Kawałki ryby ułóż na talerzu, polej sosem i udekoruj koperkiem.
Więcej o: