-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki - przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Tak smaczne, że można jeść je na okrągło
Gołąbki - przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Wybierz ten rodzaj kapusty, a będą rozpływać się w ustach
Gołąbki są klasycznym daniem z kapusty, mięsa i ryżu. Najlepiej podawać je z sosem pomidorowym. Podajemy przepis na gołąbki z kapusty włoskiej - wychodzą bardzo smaczne i mają delikatną strukturę.
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ich przygotowane jest dość pracochłonne, dlatego trzeba poświęcić im odpowiednio dużo czasu i cierpliwości. Odwdzięczą się za to znakomitym smakiem i pozwolą najeść się do syta. Jak przyrządzić idealne gołąbki w pomidorowym sosie? Podajemy przepis.
Gołąbki. Przepis, z którym przygotujesz tradycyjny obiad
Składniki:
- główka kapusty włoskiej,
- pół kilo mięsa mielonego,
- dwie szklanki ryżu,
- pół litra bulionu warzywnego,
- sól i pieprz,
- sos pomidorowy.
Jak zrobić klasyczne danie kuchni polskiej? Podajemy przepis krok po kroku
Przygotowanie:
- Wytnij głąb kapusty. Oddzielaj od niej liście. Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj ją. Obgotuj w wodzie liście kapusty. Powinny zrobić się szkliste i zmięknąć.
- Ugotuj ryż w litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania dodaj surowe mielone mięso i gotuj je na małym gazie ciągle mieszając. Kiedy mięso się ugotuje, dopraw całość solą i pieprzem.
- Zgrubienia liści nacinaj nożem. Nakładaj na nie ryż wymieszany z mięsem i składaj w rulon.
- Przygotuj garnek. Wyłóż dno kilkoma obgotowanymi liśćmi i układaj w nim gołąbki. Zalej je gorącym bulionem, przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez około godzinę w 180 st. C na grzaniu góra-dół. Kapusta powinna zmięknąć.
- Zrób sos pomidorowy. Zagrzej odrobinę bulionu warzywnego w garnku i dodaj do niego słoik koncentratu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie całość i dopraw przyprawami. Możesz użyć oregano i majeranku. Sos gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
- Gołąbki wykładaj na talerze i polewaj sosem pomidorowym.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl