Gołąbki - przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Wybierz ten rodzaj kapusty, a będą rozpływać się w ustach

Gołąbki są klasycznym daniem z kapusty, mięsa i ryżu. Najlepiej podawać je z sosem pomidorowym. Podajemy przepis na gołąbki z kapusty włoskiej - wychodzą bardzo smaczne i mają delikatną strukturę.

Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Ich przygotowane jest dość pracochłonne, dlatego trzeba poświęcić im odpowiednio dużo czasu i cierpliwości. Odwdzięczą się za to znakomitym smakiem i pozwolą najeść się do syta. Jak przyrządzić idealne gołąbki w pomidorowym sosie? Podajemy przepis

Zobacz wideo

Gołąbki. Przepis, z którym przygotujesz tradycyjny obiad

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • dwie szklanki ryżu,
  • pół litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz,
  • sos pomidorowy.

Jak zrobić klasyczne danie kuchni polskiej? Podajemy przepis krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Wytnij głąb kapusty. Oddzielaj od niej liście. Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj ją. Obgotuj w wodzie liście kapusty. Powinny zrobić się szkliste i zmięknąć. 
  2. Ugotuj ryż w litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania dodaj surowe mielone mięso i gotuj je na małym gazie ciągle mieszając. Kiedy mięso się ugotuje, dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Zgrubienia liści nacinaj nożem. Nakładaj na nie ryż wymieszany z mięsem i składaj w rulon.
  4. Przygotuj garnek. Wyłóż dno kilkoma obgotowanymi liśćmi i układaj w nim gołąbki. Zalej je gorącym bulionem, przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez około godzinę w 180 st. C na grzaniu góra-dół. Kapusta powinna zmięknąć.
  5. Zrób sos pomidorowy. Zagrzej odrobinę bulionu warzywnego w garnku i dodaj do niego słoik koncentratu pomidorowego. Wymieszaj dokładnie całość i dopraw przyprawami. Możesz użyć oregano i majeranku. Sos gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Gołąbki wykładaj na talerze i polewaj sosem pomidorowym.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.