Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo

Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.

Makowiec to klasyczne ciasto, które musi pojawić się na świątecznym stole. Zazwyczaj podawane jest w formie zawijanej, która najbardziej kojarzy się z tym wypiekiem. Przygotowanie go jest czasochłonne, jednak znamy sposób jak oszczędzić trochę czasu. Wystarczy wyeliminować jeden krok, którym jest skręcanie ciasta. Makowiec bez zawijania to wypiek, który idealnie sprawdzi się wtedy, kiedy nie możemy pozwolić sobie na długie stanie przy garnkach.

Zobacz wideo Sernik baskijski

Przepis na makowiec bez zawijania

Składniki

  • 250 ml mleka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • ¾ puszki masy makowej,
  • 60 g masła,
  • 50 g oleju.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Mleko delikatnie podgrzej. Następnie wymieszaj z łyżką mąki, cukrem i pokruszonymi świeżymi drożdżami. Mieszankę odstaw na około 15 minut.
  2. W tym czasie do miski wsyp mąkę, sól, wbij jedno jajko i dodaj wcześniej przygotowany rozczyn. Całość wyrób na gładką masę.
  3. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Przez ten czas ciasto powinno wyrosnąć.
  4. Po upływie czasu wyjmij ciasto z miski, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na kształt blachy, którą posiadasz.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie umieść na niej pierwszy rozkawałkowany placek. Na cieście równomiernie rozłóż masę makową, a na niej drugi kawałek ciasta.
  6. Jajko roztrzep w misce, a później za pomocą pędzelka lub łyżki rozsmaruj je na wierzchu placka.
  7. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz przez około 60 minut.
  8. Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia i udekoruj lukrem lub polewą czekoladą według uznania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.