Panczkraut, czyli tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. To bardzo proste danie doda wam energii zimą

Panczkraut, inaczej ciapkapusta to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej. Jest wyjątkowo prostym daniem - składa się bowiem z kapusty kiszonej, ziemniaków, cebuli, boczku i przypraw. Przedstawiamy przepis, z którym będzie miała fantastyczny smak.

Kapusta z ziemniakami to idealne danie na mroźne dni. Panczkraut nie jest skomplikowany, zwykle przygotowuje się go z boczkiem, ale może też służyć jako dodatek do pieczonych żeberek. Kluczem do doskonałego smaku są przyprawy. Do tej potrawy warto dodać kminek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. 

Zobacz wideo

Przepis na panczkraut - danie kuchni śląskiej z kapustą kiszoną i ziemniakami

Ilości poszczególnych składników można regulować w zależności od upodobań. Jeśli wolicie kwaśny smak, możecie dodać więcej kapusty, jeśli preferujecie nieco delikatniejsze aromaty, dodajcie więcej ziemniaków. Konkretne zasady tutaj nie obowiązują. Podobnie, jeśli chodzi o przyprawy. Podstawowymi są sól i pieprz, ale często dodaje się do tej potrawy kminek i majeranek. 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • kilogram kapusty kiszonej,
  • pół kilo boczku,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • kminek,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • sól i pieprz.

Jazda motocyklem jesienią nie musi być strasznaNiezawodne sposoby na przedłużenie motocyklowego sezonu. Nawet teraz jest co robić

Panczkraut wykonasz w około półtorej godziny

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. W oddzielnym garnku ugotuj kapustę. Boczek pokrój w kostkę i smaż na wolnym ogniu aż powstaną skwarki.
  2. Odcedź ziemniaki i dodaj do nich część skwarek razem z wytopionym tłuszczem. Całość utłucz i wymieszaj z ugotowaną kapustą.
  3. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do kapusty z ziemniakami. Dokładnie wymieszaj.
  4. Całość przypraw ziołami i dodaj posiekane ząbki czosnku.
  5. Podawaj kapustę okraszoną skwarkami albo jako dodatek do pieczonych żeberek. Na talerzu smakuje jeszcze lepiej posypana posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Karp po żydowsku na wigilijnym stole. Zdjęcie ilustracyjneKarp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: