Kapusta z ziemniakami to idealne danie na mroźne dni. Panczkraut nie jest skomplikowany, zwykle przygotowuje się go z boczkiem, ale może też służyć jako dodatek do pieczonych żeberek. Kluczem do doskonałego smaku są przyprawy. Do tej potrawy warto dodać kminek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.
Przepis na panczkraut - danie kuchni śląskiej z kapustą kiszoną i ziemniakami
Ilości poszczególnych składników można regulować w zależności od upodobań. Jeśli wolicie kwaśny smak, możecie dodać więcej kapusty, jeśli preferujecie nieco delikatniejsze aromaty, dodajcie więcej ziemniaków. Konkretne zasady tutaj nie obowiązują. Podobnie, jeśli chodzi o przyprawy. Podstawowymi są sól i pieprz, ale często dodaje się do tej potrawy kminek i majeranek.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- kilogram kapusty kiszonej,
- pół kilo boczku,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- majeranek,
- kminek,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- sól i pieprz.
Niezawodne sposoby na przedłużenie motocyklowego sezonu. Nawet teraz jest co robić
Panczkraut wykonasz w około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. W oddzielnym garnku ugotuj kapustę. Boczek pokrój w kostkę i smaż na wolnym ogniu aż powstaną skwarki.
- Odcedź ziemniaki i dodaj do nich część skwarek razem z wytopionym tłuszczem. Całość utłucz i wymieszaj z ugotowaną kapustą.
- Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do kapusty z ziemniakami. Dokładnie wymieszaj.
- Całość przypraw ziołami i dodaj posiekane ząbki czosnku.
- Podawaj kapustę okraszoną skwarkami albo jako dodatek do pieczonych żeberek. Na talerzu smakuje jeszcze lepiej posypana posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Karp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl