Najlepsza sałatka na święta bożego narodzenia to nie tylko jarzynowa. Warstwowa szuba to raj dla podniebienia

Kiedy myślimy o sałatkach na Boże Narodzenie, na myśl od razu przychodzi nam jarzynowa. Jeśli jednak szukasz przepisu na najlepszą sałatkę na święta, obok jarzynowej warto postawić na stole szubę - warstwową sałatkę ze śledziem, burakami i ziemniakami. Nie tylko wygląda pięknie, ale smakuje lepiej niż wszystkie sałatki świata.

Więcej przepisów na świąteczne sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Najlepsza sałatka na święta to taka, która każdemu smakuje, jest łatwa w wykonaniu i nie zje połowy świątecznego budżetu. Właśnie taka jest szuba, czyli śledzik pod pierzynką. Nie tylko świetnie smakuje, ale także bardzo efektownie prezentuje się na stole. Ten przepis może walczyć z jarzynową o pierwsze miejsce na podium świątecznych sałatek.

Najlepsza sałatka na święta  - szuba

Składniki:

  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych
  • 5 większych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 0,5 kg buraków
  • 2 niewielkie cebule
  • sól, pieprz, majonez

Opcjonalnie: 3 jajka na twardo, kilka kiszonych ogórków

Sposób wykonania:

  1. Płaty śledziowe wymocz w mleku lub wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój je w kostkę i połóż na dnie szklanej miski lub salaterki. Przykryj je warstwą cebulki.
  2. Kiedy śledzie się moczą, ugotuj ziemniaki, marchewki i jajka, jeśli ich używasz. Pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. W oddzielnym garnku ugotuj buraki ze szczyptą soli. Je także zetrzyj na tarce.
  4. Na warstwę śledzi połóż warstwę ziemniaków, oprósz solą i pieprzem. Połóż cienką warstwę majonezu. Następnie połóż startą marchewkę oraz kiszone ogórki, jeśli używasz. Na tę warstwę połóż marchewkę i buraczki. 
  5. Buraczki dopraw pieprzem, przykryj majonezem i udekoruj jajkiem na twardo. Całość posyp natka pietruszki lub szczypiorkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.