Karp to jedno z dań wigilijnych, którego nie może zabraknąć w Święta Bożego Narodzenia. Zwycięzca programu "MasterChef", Maciej Regulski pokazuje go w zupełnie nowej odsłonie. Rybę faszeruje rodzynkami namoczonymi w rumie, a całość piecze w sosie sojowym. Smak potrawy podkreśla czosnek. Jak przygotować to wykwintne danie? Poniżej podajemy przepis.
Przepis Macieja Regulskiego na karpia z rodzynkami na Wigilię Bożego Narodzenia
Do przygotowania tego dania wigilijnego będzie potrzebny wypatroszony karp, sos sojowy, rodzynki, rum, pieczarki i przyprawy. Gotowe danie można podawać posypane posiekaną natką pietruszki z dodatkiem ziemniaków. Warto pamiętać o odpowiednim wyborze samego karpia - najlepiej smakuje ten, który waży około dwóch kilogramów.
Składniki:
- wypatroszony, oczyszczony karp w całości,
- pół szklanki sosu sojowego
- szklanka rodzynek,
- pół szklanki rumu,
- dwadzieścia sztuk średniej wielkości pieczarek,
- trzy ząbki czosnku,
- pieprz i sól,
- świeża natka pietruszki.
Z rodzynkowym farszem karp będzie wyśmienity
Przygotowanie:
- Karpia dopraw solą i pieprzem. Marynuj go w sosie sojowym przez jedną godzinę.
- Rodzynki zalej rumem i odstaw na godzinę.
- Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego. Do ryby dodaj farsz z rodzynek i posiekanego czosnku.
- Do potrawy dorzuć także pieczarki i zalej wszystko sosem sojowym.
- Piecz karpia z rodzynkami w 180 st. C przez około pięćdziesiąt minut.
- Podawaj rybę posypaną natką pietruszki i z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl