Wigilijny karp w nowej odsłonie. Zwycięzca programu "MasterChef" nadaje mu egzotycznego smaku

Karp to tradycyjny numer jeden na wigilijnym stole. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis Macieja Regulskiego. Kucharz i uczestnik programu "MasterChef" nadziewa karpia rodzynkami moczonymi w rumie. Dodają one daniu świeżego, słodkiego aromatu.

Karp to jedno z dań wigilijnych, którego nie może zabraknąć w Święta Bożego Narodzenia. Zwycięzca programu "MasterChef", Maciej Regulski pokazuje go w zupełnie nowej odsłonie. Rybę faszeruje rodzynkami namoczonymi w rumie, a całość piecze w sosie sojowym. Smak potrawy podkreśla czosnek. Jak przygotować to wykwintne danie? Poniżej podajemy przepis.

Zobacz wideo

Przepis Macieja Regulskiego na karpia z rodzynkami na Wigilię Bożego Narodzenia

Do przygotowania tego dania wigilijnego będzie potrzebny wypatroszony karp, sos sojowy, rodzynki, rum, pieczarki i przyprawy. Gotowe danie można podawać posypane posiekaną natką pietruszki z dodatkiem ziemniaków. Warto pamiętać o odpowiednim wyborze samego karpia - najlepiej smakuje ten, który waży około dwóch kilogramów.

Składniki:

  • wypatroszony, oczyszczony karp w całości,
  • pół szklanki sosu sojowego
  • szklanka rodzynek,
  • pół szklanki rumu,
  • dwadzieścia sztuk średniej wielkości pieczarek,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pieprz i sól,
  • świeża natka pietruszki.

Z rodzynkowym farszem karp będzie wyśmienity

Przygotowanie:

  1. Karpia dopraw solą i pieprzem. Marynuj go w sosie sojowym przez jedną godzinę.
  2. Rodzynki zalej rumem i odstaw na godzinę.
  3. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego. Do ryby dodaj farsz z rodzynek i posiekanego czosnku.
  4. Do potrawy dorzuć także pieczarki i zalej wszystko sosem sojowym.
  5. Piecz karpia z rodzynkami w 180 st. C przez około pięćdziesiąt minut.
  6. Podawaj rybę posypaną natką pietruszki i z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: