-
Haps
-
Jak przygotować
- Szokująca potrawa wigilijna, którą zajada się pół Śląska. Moczka wygląda średnio, ale smakuje jak marzenie
Szokująca potrawa wigilijna, którą zajada się pół Śląska. Moczka wygląda średnio, ale smakuje jak marzenie
Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zajadają się nasi przyjaciele ze Śląska. To coś między zupą a budyniem ze wszystkim, co pyszne i słodkie. Znajdziemy tam piernik, bakalie i owoce. Sposób wykonania jest banalny i jeśli chcesz postawić na świątecznym stole coś naprawdę wyjątkowego, postaw na śląską moczkę - nie zawiedziesz się.
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Moczka niektórych szokuje, innych zastanawia, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji. Ślązacy są wyjątkowo dumni ze swoich tradycyjnych potraw, nie ma w tym nic dziwnego, a moczka zasługuje na szczególną uwagę. Czym jest ta słodka potrawa? Mamy dla was przepis, który na pewno zrobi wielkie WOW wśród świątecznych gości.
Moczka - szokująca potrawa świąteczna ze Śląska
Składniki:
- 2 l kompotu owocowego
- 200 g piernika miodowego (najlepiej suchego)
- 1 szklanka ciemnego piwa
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól i cukier do smaku
Ponadto:
- 200 g suszonych śliwek
- 250 g migdałów
- 250 g orzechów (laskowych i włoskich)
- 150 g suszonych fig
- garść suszonych moreli
- 150 g rodzynek
- gorzka lub mleczna czekolada
Sposób wykonania:
- Do garnka wlej kompot i zagotuj go na wolnym ogniu. Następnie dodaj posiekane migdały i gotuj 15 minut. Kolejno dodawaj orzechy i suszone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
- Piernik zetrzyj na tarce i dodaj do garnka. Następnie wlej piwo, sok z cytryny, sól oraz cukier. Możesz dodać odrobinę miodu, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak.
- Moczkę gotuj na wolnym ogniu, aż uzyskasz gęstą konsystencję przypominającą budyń.