Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zajadają się nasi przyjaciele ze Śląska. To coś między zupą a budyniem ze wszystkim, co pyszne i słodkie. Znajdziemy tam piernik, bakalie i owoce. Sposób wykonania jest banalny i jeśli chcesz postawić na świątecznym stole coś naprawdę wyjątkowego, postaw na śląską moczkę - nie zawiedziesz się.
Fot. Dominik Gajda / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Moczka niektórych szokuje, innych zastanawia, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji. Ślązacy są wyjątkowo dumni ze swoich tradycyjnych potraw, nie ma w tym nic dziwnego, a moczka zasługuje na szczególną uwagę. Czym jest ta słodka potrawa? Mamy dla was przepis, który na pewno zrobi wielkie WOW wśród świątecznych gości.
Moczka - szokująca potrawa świąteczna ze Śląska
Składniki:
2 l kompotu owocowego
200 g piernika miodowego (najlepiej suchego)
1 szklanka ciemnego piwa
sok wyciśnięty z cytryny
sól i cukier do smaku
Ponadto:
200 g suszonych śliwek
250 g migdałów
250 g orzechów (laskowych i włoskich)
150 g suszonych fig
garść suszonych moreli
150 g rodzynek
gorzka lub mleczna czekolada
Sposób wykonania:
Do garnka wlej kompot i zagotuj go na wolnym ogniu. Następnie dodaj posiekane migdały i gotuj 15 minut. Kolejno dodawaj orzechy i suszone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny.
Piernik zetrzyj na tarce i dodaj do garnka. Następnie wlej piwo, sok z cytryny, sól oraz cukier. Możesz dodać odrobinę miodu, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak.
Moczkę gotuj na wolnym ogniu, aż uzyskasz gęstą konsystencję przypominającą budyń.