Przepis na ten deser babcie skrywały w swoich zeszytach. Chrupiący środek to prawdziwy smak dzieciństwa

Ten deser towarzyszył wielu podczas świąt i przy imprezach rodzinnych. Babcie robiły go zawsze, gdy nadarzyła się okazja. Ten przepis sprawi, że wrócisz do smaków dzieciństwa. Chrupiący środek jest nie do podrobienia.

Blok czekoladowy to jeden z najbardziej charakterystycznych deserów z czasów PRL. Dlaczego był wtedy tak popularny? Wszystko za sprawą skromnej listy składników, szybkiego przygotowania i tego, że nie wymaga pieczenia.

Dziś nie wszyscy kojarzą to kultowe ciasto, dlatego warto chociaż na chwilę wrócić do przeszłości i przygotować go na nadchodzące święta. Młodsze pokolenie będzie mogło poznać nowy smak, a starszej części rodziny mogą przypomnieć się wspomnienia z dawnych lat.

Pomimo że jest bardzo słodki szybko zniknie ze stołów. Aby smak był jak najlepszy, dodaj do ciasta ulubione dodatki. Niektórzy przygotowują go z orzechami, rodzynkami lub suszoną żurawiną. Posypują go dodatkowo cukrem pudrem lub oblewają kolejną porcją czekolady. Dopasuj składniki do siebie i ciesz się pyszną słodyczą przygotowanego bloku.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Przepis na blok czekoladowy

Składniki

  • 250 g margaryny,
  • 2  szklanki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • opakowanie mleka w proszku,
  • 6 łyżek kakao,
  • 300 g herbatników,
  • 200 g ulubionych orzechów.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki w misce pokrusz na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj.
  2. Do rondelka wlej wodę, umieść w niej masło, cukier i gotuj do rozpuszczenia.
  3. Po tym czasie garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niego mleko w proszku i przesiane kakao. Całość energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Do uzyskanej masy dodaj pokruszone ciastka i posiekane orzechy, ponownie wymieszaj.
  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Całość przelej do formy.
  6. Wstaw do lodówki na całą noc do stężenia.
Więcej o: