-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na ten deser babcie skrywały w swoich zeszytach. Chrupiący środek to prawdziwy smak dzieciństwa
Przepis na ten deser babcie skrywały w swoich zeszytach. Chrupiący środek to prawdziwy smak dzieciństwa
Ten deser towarzyszył wielu podczas świąt i przy imprezach rodzinnych. Babcie robiły go zawsze, gdy nadarzyła się okazja. Ten przepis sprawi, że wrócisz do smaków dzieciństwa. Chrupiący środek jest nie do podrobienia.
Blok czekoladowy to jeden z najbardziej charakterystycznych deserów z czasów PRL. Dlaczego był wtedy tak popularny? Wszystko za sprawą skromnej listy składników, szybkiego przygotowania i tego, że nie wymaga pieczenia.
Dziś nie wszyscy kojarzą to kultowe ciasto, dlatego warto chociaż na chwilę wrócić do przeszłości i przygotować go na nadchodzące święta. Młodsze pokolenie będzie mogło poznać nowy smak, a starszej części rodziny mogą przypomnieć się wspomnienia z dawnych lat.
Pomimo że jest bardzo słodki szybko zniknie ze stołów. Aby smak był jak najlepszy, dodaj do ciasta ulubione dodatki. Niektórzy przygotowują go z orzechami, rodzynkami lub suszoną żurawiną. Posypują go dodatkowo cukrem pudrem lub oblewają kolejną porcją czekolady. Dopasuj składniki do siebie i ciesz się pyszną słodyczą przygotowanego bloku.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Przepis na blok czekoladowy
Składniki
- 250 g margaryny,
- 2 szklanki cukru,
- pół szklanki wody,
- opakowanie mleka w proszku,
- 6 łyżek kakao,
- 300 g herbatników,
- 200 g ulubionych orzechów.
Sposób przygotowania
- Herbatniki w misce pokrusz na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj.
- Do rondelka wlej wodę, umieść w niej masło, cukier i gotuj do rozpuszczenia.
- Po tym czasie garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niego mleko w proszku i przesiane kakao. Całość energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do uzyskanej masy dodaj pokruszone ciastka i posiekane orzechy, ponownie wymieszaj.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Całość przelej do formy.
- Wstaw do lodówki na całą noc do stężenia.