Ciasto mandarynkowe na święta. Będzie puszyste i aksamitne, ale dopilnuj czasu

Szukasz pomysłu na łatwe i pyszne ciasto na święta? Ciasto mandarynkowe będzie strzałem w dziesiątkę. Z jego przygotowaniem poradzą sobie także dzieci, ale warto dopilnować czasu - jedne mandarynki gotują się dłużej, inne - krócej.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto mandarynkowe to idealna propozycja na świąteczny deser dla osób, które lubią proste i smaczne przepisy. Z wykonaniem ciasta mandarynkowego poradzą sobie nawet dzieci, ale warto zwrócić uwagę na czas gotowania mandarynek. Jeśli gotujesz je bez skóki - wystarczyu już godzina, ale musisz liczyć się z tym, że ich smak nie będzie aż tak intensywny. Mandarynki gotowane ze skórką będą dużo smaczniejsze, ale potrzebują także więcej czasu. Oto przepis na najpyszniejsze ciasto mandarynkowe. 

Ciasto mandarynkowe - przepis na świąteczny deser

Składniki:

  • 500 g mandarynek
  • 6 średnich jajek
  • 230 g cukru
  • 250 g migdałów zmielonych w maszynce
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki esencji waniliowej

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania mandarynek. Włóż je do garnka, obrane bądź nie i zalej zimną wodą. Od momentu zawrzenia wody gotuj odpowiednio godzinę (obrane) lub dwie (ze skórką). Następnie wyjmij je z wody i pozostaw, by ostygły. Ochłodzone mandarynki zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę (razem ze skórką, jeśli wybierasz taką opcję).
  2. Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość dokładnie. 
  3. Do masy dodaj zmiksowane mandarynki, ponownie wymieszaj i dołóż pianę z białek oraz esencję waniliową. Za pomocą szpatułki połącz całość w jednolitą masę. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją olejem lub masłem. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 50 minut.

Takie ciasto warto udekorować lukrem lub polewą z białej czekolady.

Więcej o: