-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto mandarynkowe na święta. Będzie puszyste i aksamitne, ale dopilnuj czasu
Ciasto mandarynkowe na święta. Będzie puszyste i aksamitne, ale dopilnuj czasu
Szukasz pomysłu na łatwe i pyszne ciasto na święta? Ciasto mandarynkowe będzie strzałem w dziesiątkę. Z jego przygotowaniem poradzą sobie także dzieci, ale warto dopilnować czasu - jedne mandarynki gotują się dłużej, inne - krócej.
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto mandarynkowe to idealna propozycja na świąteczny deser dla osób, które lubią proste i smaczne przepisy. Z wykonaniem ciasta mandarynkowego poradzą sobie nawet dzieci, ale warto zwrócić uwagę na czas gotowania mandarynek. Jeśli gotujesz je bez skóki - wystarczyu już godzina, ale musisz liczyć się z tym, że ich smak nie będzie aż tak intensywny. Mandarynki gotowane ze skórką będą dużo smaczniejsze, ale potrzebują także więcej czasu. Oto przepis na najpyszniejsze ciasto mandarynkowe.
Ciasto mandarynkowe - przepis na świąteczny deser
Składniki:
- 500 g mandarynek
- 6 średnich jajek
- 230 g cukru
- 250 g migdałów zmielonych w maszynce
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki esencji waniliowej
Sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania mandarynek. Włóż je do garnka, obrane bądź nie i zalej zimną wodą. Od momentu zawrzenia wody gotuj odpowiednio godzinę (obrane) lub dwie (ze skórką). Następnie wyjmij je z wody i pozostaw, by ostygły. Ochłodzone mandarynki zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę (razem ze skórką, jeśli wybierasz taką opcję).
- Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość dokładnie.
- Do masy dodaj zmiksowane mandarynki, ponownie wymieszaj i dołóż pianę z białek oraz esencję waniliową. Za pomocą szpatułki połącz całość w jednolitą masę.
- Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją olejem lub masłem. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 50 minut.
Takie ciasto warto udekorować lukrem lub polewą z białej czekolady.