Przepis na miękkie ciasteczka świąteczne nie musi być długi i skomplikowany. Czasami wystarczy poświęcić kilka chwil, by zrobić coś pysznego. Tak jest właśnie w przypadku miękkich ciasteczek świątecznych, do których przygotowania potrzebne są tylko cztery proste produkty. Sprawdź, czy znasz ten przepis.
3
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na świąteczne ciasteczka – ich przygotowanie zajmie Ci tylko kilkadziesiąt minut
Przedstawiamy przepis na świąteczne ciasteczka, które przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Ich zrobienie zajmie Ci niespełna godzinę, a smak na długo pozostanie w pamięci i na pewno jeszcze nie raz je zrobisz. Zatem przygotuj następujące składniki: 150 g mąki pszennej, 150 g masła, 80 g mąki ziemniaczanej, a także 50 g cukru pudru. Do dzieła – poniżej przygotowanie krok po kroku:
REKLAMA
Masło i cukier ubijamy mikserem na gładką masę,
mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy je stopniowo do masy, ciągle miksując. Kiedy składniki się połączą, ugniatamy ciasto,
ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło,
schłodzone już ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, a foremkami o dowolnych kształtach wycinamy ciasteczka,
następnie gotowe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Świąteczne ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Ciasteczka bożonarodzeniowe - przepis na pyszne świąteczne słodkości
Ciasteczka bożonarodzeniowe kojarzą nam się głównie z piernikami. Są jednak tacy, którzy, mimo iż uwielbiają słodkości, nie przepadają za pierniczkami. To właśnie dla tych osób ten przepis będzie idealny.
Ciasteczka bożonarodzeniowe - przepis krok po kroku:
Składniki:
1 kg mąki tortowej
500 g masła
1 cytryna
2 opakowania proszku do pieczenia
400 g cukru
4 jajka
dżem
Jak zrobić ciasteczka bożonarodzeniowe z cytryną? Oto prosty przepis:
Jajka ubijamy z cukrem, dodając stopniowo mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz masłem (warto pokroić je na mniejsze kawałki). Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i sok,
ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, po czym zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut,
blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto, aby zrobiło się cieńsze i wycinamy z niego różne kształty, które kładziemy na wyłożoną papierem blachę,
ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut,
upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy by wystygły, a następnie każdy kawałek smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastkiem i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe
Świąteczne ciasteczka - przepisy. Zmień składniki, by zrobić pyszne ciastka o niepowtarzalnym smaku
Przepisów na świąteczne ciasteczka jest całe mnóstwo. Zwłaszcza teraz kiedy zbliżają się święta, szukamy inspiracji na pyszne wypieki. Oczywiście najbardziej popularne są świąteczne pierniki. Zdarzają się jednak tacy, którzy za piernikami nie przepadają i chętnie zamienią je na inne słodkości. Jak się okazuje świetnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu świątecznych ciasteczek, jest zamiana składników, np. mąkę pszenną można zamienić na orzechy włoskie lub zmielone migdały. Powstaną nam wtedy pyszne, orzechowe ciasteczka, które mogą zastąpić klasyczne pierniki. Podobnie np. masło możemy zamienić na olej kokosowy. Przy wypieku świątecznych ciasteczek możemy także pokusić się o zastosowanie takich dodatków jak laski wanilii, suszone wiśnie czy suszone owoce czerwonej porzeczki co także urozmaici smak wypieków.
Przepis na ciasteczka bożonarodzeniowe. Poznajcie 'Reniferki' nie tylko dla dzieci
Ciasteczka bożonarodzeniowe najwięcej radości sprawiają dzieciom. Poznajcie przepis na reniferki, które uwielbiają nie tylko małe łasuchy.
Przepis na ciasteczka bożonarodzeniowe:
Składniki:
350 g mąki pszennej
pół tabliczki gorzkiej czekolady
czerwone cukierki
1 jajko
1 żółtko
180 g zimnego masła
4 kostki białej czekolady
pół łyżeczki cynamonu
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, jajka, masło i cynamon dokładnie wyrabiamy na stolnicy i owijamy folią spożywczą, po czym wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy kółka o średnicy 9 cm.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i pieczemy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladą, noski przyklejamy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady, a rogi malujemy rozpuszczoną ciemną czekoladą.