Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia to obowiązkowy punkt. Dla wielu bez niej nie ma bożonarodzeniowego obiadu. Można przyrządzić ją w majeranku, z dodatkiem pomarańczy lub nadziać goździkami. Możliwości jest całe mnóstwo.
4
istock / gkrphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Szynka pieczona na święta z pomarańczami
Szynka pieczona na święta z dodatkiem pomarańczy zdecydowanie przypadnie wam do gustu. Smak pozwala wrócić do czasów dzieciństwa. Przepis na szynkę na święta z pomarańczą znajdziesz tutaj:
Wykonaj marynatę. Połącz ze sobą miód, oliwę, sos sojowy, sok z 1/2 pomarańczy. Dopraw przyprawami.
Zamarynuj mięso i wstaw do lodówki na dobę. Pamiętaj, aby co jakich czas odwrócić mięso.
Przygotuj brytfankę. Pomarańcze pokrój w paski. Włóż szynkę do brytfanki. Obłóż pomarańczami oraz rozmarynem.
Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Piecz w temperaturze 170 stopni. Pamiętaj o podlewaniu co jakiś sosem.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Szynka na Boże Narodzenie marynowana miodem i musztardą
Szynka na Boże Narodzenie w miodowej marynacie będzie bardzo dobrym wyborem. W przypadku tego przepisu zalecane jest pozostawienie mięsa przez pewien czas w marynacie. Receptura jest poniżej:
Przepis na szynkę pieczoną w miodowej oprawie:
Składniki:
1,5 kg szynki
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 opakowanie musztardy
2 ząbki czosnku
tymianek, pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso umyj.
Natrzyj przyprawami.
Przygotuj marynatę.
Połącz musztardę, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami. Natrzyj mięso.
Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz mięso przez 60 minut.
Po tym czasie obróć szynkę i piecz jeszcze przez 30 minut. W razie konieczności podlewaj wytworzonym sosem.
W razie konieczności piecz dłużej. Po upieczeniu wystudź i pokrój na plastry.
Szynka na święta - pieczenie szynki wieprzowej z goździkami, jabłkiem i cynamonem. Sprawdź przepis
Szynka z jabłkiem, cynamonem i goździkami to jest to! Zapach pieczonej szynki wieprzowej jest nieziemski, mięso jest kruche, a do tego soczyste. Rozpływa się w ustach.
Szynka pieczona na święta - przepis:
Składniki, które są nam potrzebne to:
1 kg szynki
goździki
pomarańcza
jabłko
50 g suszonej żurawiny
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżki miodu
cynamon, imbir
sól, pieprz
Wykonanie:
Pomarańcze umyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok.
Dodać miód, olej, sól, pieprz, cynamon, imbir.
Dodać żurawinę.
Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć. Naciąć. Natrzeć marynatą. Nabić goździkami. Odstawić do lodówki na noc.
Przed pieczeniem dodać pokrojone jabłko.
Piec pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 stopniach. Później przez 15 minut bez przykrycia.