Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia. Zobacz, jak ją przyrządzić, aby nie była twarda i sucha

Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia to obowiązkowy punkt. Dla wielu bez niej nie ma bożonarodzeniowego obiadu. Można przyrządzić ją w majeranku, z dodatkiem pomarańczy lub nadziać goździkami. Możliwości jest całe mnóstwo.

Szynka pieczona na święta z pomarańczami

Szynka pieczona na święta z dodatkiem pomarańczy zdecydowanie przypadnie wam do gustu. Smak pozwala wrócić do czasów dzieciństwa. Przepis na szynkę na święta z pomarańczą znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • około 1,5 kg dobrej jakości szynki
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1-2 pomarańcze
Pieczona szynka w glazurze miodowo-pomarańczowej
Pieczona szynka w glazurze miodowo-pomarańczowej shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyj.
  2. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Wykonaj marynatę. Połącz ze sobą miód, oliwę, sos sojowy, sok z 1/2 pomarańczy. Dopraw przyprawami.
  4. Zamarynuj mięso i wstaw do lodówki na dobę. Pamiętaj, aby co jakich czas odwrócić mięso.
  5. Przygotuj brytfankę. Pomarańcze pokrój w paski. Włóż szynkę do brytfanki. Obłóż pomarańczami oraz rozmarynem.
  6. Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Piecz w temperaturze 170 stopni. Pamiętaj o podlewaniu co jakiś sosem.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Szynka na Boże Narodzenie marynowana miodem i musztardą

Szynka na Boże Narodzenie w miodowej marynacie będzie bardzo dobrym wyborem. W przypadku tego przepisu zalecane jest pozostawienie mięsa przez pewien czas w marynacie. Receptura jest poniżej:

Przepis na szynkę pieczoną w miodowej oprawie:

Składniki:

  • 1,5 kg szynki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 opakowanie musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, pieprz, sól
Pieczona szynka - idealna na kanapki i do chrzanu
Pieczona szynka - idealna na kanapki i do chrzanu Alesia.B /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Mięso umyj.
  2. Natrzyj przyprawami.
  3. Przygotuj marynatę.
  4. Połącz musztardę, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami. Natrzyj mięso.
  5. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  6. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz mięso przez 60 minut.
  7. Po tym czasie obróć szynkę i piecz jeszcze przez 30 minut. W razie konieczności podlewaj wytworzonym sosem.
  8. W razie konieczności piecz dłużej. Po upieczeniu wystudź i pokrój na plastry. 

Szynka na święta - pieczenie szynki wieprzowej z goździkami, jabłkiem i cynamonem. Sprawdź przepis

Szynka z jabłkiem, cynamonem i goździkami to jest to! Zapach pieczonej szynki wieprzowej jest nieziemski, mięso jest kruche, a do tego soczyste. Rozpływa się w ustach.

Szynka pieczona na święta - przepis:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1 kg szynki
  • goździki
  • pomarańcza
  • jabłko
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki miodu
  • cynamon, imbir
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pomarańcze umyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok.
  2. Dodać miód, olej, sól, pieprz, cynamon, imbir.
  3. Dodać żurawinę.
  4. Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć. Naciąć. Natrzeć marynatą. Nabić goździkami. Odstawić do lodówki na noc.
  5. Przed pieczeniem dodać pokrojone jabłko.
  6. Piec pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 stopniach. Później przez 15 minut bez przykrycia.
  7. Szynka jest gotowa do podania.

Zobacz też: Gęś pieczona na święta - korzenna, z jabłkami lub mandarynkami. Przepisy na wyjątkowy świąteczny obiad

Więcej o: