Szynka pieczona na święta z pomarańczami
Szynka pieczona na święta z dodatkiem pomarańczy zdecydowanie przypadnie wam do gustu. Smak pozwala wrócić do czasów dzieciństwa. Przepis na szynkę na święta z pomarańczą znajdziesz tutaj:
Składniki:
- około 1,5 kg dobrej jakości szynki
- 1-2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka
- kilka ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 1-2 pomarańcze
Pieczona szynka w glazurze miodowo-pomarańczowej shutterstock.com
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj.
- Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Wykonaj marynatę. Połącz ze sobą miód, oliwę, sos sojowy, sok z 1/2 pomarańczy. Dopraw przyprawami.
- Zamarynuj mięso i wstaw do lodówki na dobę. Pamiętaj, aby co jakich czas odwrócić mięso.
- Przygotuj brytfankę. Pomarańcze pokrój w paski. Włóż szynkę do brytfanki. Obłóż pomarańczami oraz rozmarynem.
- Wstaw do piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Piecz w temperaturze 170 stopni. Pamiętaj o podlewaniu co jakiś sosem.
Zobacz wideo
Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Szynka na Boże Narodzenie marynowana miodem i musztardą
Szynka na Boże Narodzenie w miodowej marynacie będzie bardzo dobrym wyborem. W przypadku tego przepisu zalecane jest pozostawienie mięsa przez pewien czas w marynacie. Receptura jest poniżej:
Przepis na szynkę pieczoną w miodowej oprawie:
Składniki:
- 1,5 kg szynki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 opakowanie musztardy
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, pieprz, sól
Pieczona szynka - idealna na kanapki i do chrzanu Alesia.B /Shutterstock
Wykonanie:
- Mięso umyj.
- Natrzyj przyprawami.
- Przygotuj marynatę.
- Połącz musztardę, miód, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami. Natrzyj mięso.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz mięso przez 60 minut.
- Po tym czasie obróć szynkę i piecz jeszcze przez 30 minut. W razie konieczności podlewaj wytworzonym sosem.
- W razie konieczności piecz dłużej. Po upieczeniu wystudź i pokrój na plastry.
Szynka na święta - pieczenie szynki wieprzowej z goździkami, jabłkiem i cynamonem. Sprawdź przepis
Szynka z jabłkiem, cynamonem i goździkami to jest to! Zapach pieczonej szynki wieprzowej jest nieziemski, mięso jest kruche, a do tego soczyste. Rozpływa się w ustach.
Szynka pieczona na święta - przepis:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 1 kg szynki
- goździki
- pomarańcza
- jabłko
- 50 g suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki miodu
- cynamon, imbir
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pomarańcze umyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok.
- Dodać miód, olej, sól, pieprz, cynamon, imbir.
- Dodać żurawinę.
- Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć. Naciąć. Natrzeć marynatą. Nabić goździkami. Odstawić do lodówki na noc.
- Przed pieczeniem dodać pokrojone jabłko.
- Piec pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 stopniach. Później przez 15 minut bez przykrycia.
- Szynka jest gotowa do podania.
Zobacz też: Gęś pieczona na święta - korzenna, z jabłkami lub mandarynkami. Przepisy na wyjątkowy świąteczny obiad