Ciasta na święta Bożego Narodzenia - przepisy niemieckiej mniszki
Ciasta na święta Bożego Narodzenia według świętej Hildegardy jest pyszne i pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów. Oto i one:
Ciasto makowo - jabłkowe:
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 40 g drożdży
- 130 ml mleka
- 75 g masła
- 50 g twarogu
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 500 g mąki orkiszowej
- cynamon
Składniki na wierzch ciasta:
- 5 łyżek rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 80 g masła
- szklanka miodu
- 100 g śmietany
- 250 g zmielonego maku
- cynamon
- 1 jajko
- 600 g jabłek
Makowiec z bakaliami Fot. Bernadette Wurzinger/Pixabay
Wykonanie:
- Przygotuj drożdżowe ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Rodzynki zanurz w rumie.
- Masło rozpuść na małym ogniu.
- Zmieszaj z miodem i śmietaną. Lekko podgrzej i dodaj mak i przyprawy. Pozostaw na wyłączonej płycie.
- Blachę wysmaruj masłem.
- Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką.
- Do masy makowej dodaj jajko, rodzynki i jabłka.
- Całość wymieszaj.
- Ciasto wyrób i rozłóż na blaszce.
- Przykryj nadzieniem makowym.
- Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Włóż do zimnego piekarnika.
- Piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
Zobacz wideo
Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Lekkie ciasto na święta. Domowe ciasta na święta na Twoim stole
Lekkie ciasto na święta o smaku wiśniowym będzie znakomitym dodatkiem do kawy czy zimowej herbaty. Tort wiśniowy z naszego przepisu sprawi, że goście będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
Przepis na domowe ciasta na święta:
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek
- 3 jaja
- sól
- pół szklanki cukru
- łyżeczka skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g przesianej mąki
Ciasto z wiśniami fot. Dahin / shutterstock.com
Wykonanie krok po kroku:
- Wiśnie wypłukać i pozostawić, aby ociekły z wody.
- Przygotować ciasto biszkoptowe.
- Ubić białka na sztywno z solą.
- Dodawać po łyżce cukru, mieszać.
- Oddzielnie wymieszać żółtka, skórkę, sok z cytryny. Dodać cukier waniliowy. Wymieszać.
- Dodawać do piany po łyżce żółtkową masę.
- Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.
- Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
- Dołożyć wiśnie.
- Piec przez 40 minut w średniej temperaturze.
Pyszne ciasta na święta - makowiec
Pyszne ciasta na święta to idealny dodatek do porannej kawy. Makowiec to obowiązkowe ciasto, którego nie może zabraknąć. Poniżej sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi.
Składniki:
- 100 g masła do wypieków
- 5 jajek (oddzielonych żółtek i białek)
- 1 filiżanka cukru
- szklanka zmielonego maku
- 2 łyżki mąki orkiszowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia
- 2 łyżki koniaku
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
Makowiec zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, StockphotoVideo
Sposób wykonania:
- Rozpuścić masło.
- Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Przesiać mąkę. Dodać powoli do białek z żółtkami, koniak, mak, rozpuszczone masło.
- Przelać do formy.
- Piec przez 40 minut w średniej temperaturze.
Wykonanie polewy:
- Rozpuścić składniki na polewę na małym ogniu.
- Dokładnie wymieszać.
- Posmarować ciasto.
- Ostudzić.
Zobacz też: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Staropolskie przepisy na mięsne specjały, o których nie słyszałeś