Ciasta na święta według Hildegardy z Bingen robią furorę. Nic w tym dziwnego, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To głównie zasługa mąki orkiszowej i kilku złotych zasad benedyktynki.
3
istock / gpointstudio
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasta na święta Bożego Narodzenia - przepisy niemieckiej mniszki
Zmieszaj z miodem i śmietaną. Lekko podgrzej i dodaj mak i przyprawy. Pozostaw na wyłączonej płycie.
Blachę wysmaruj masłem.
Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką.
Do masy makowej dodaj jajko, rodzynki i jabłka.
Całość wymieszaj.
Ciasto wyrób i rozłóż na blaszce.
Przykryj nadzieniem makowym.
Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Włóż do zimnego piekarnika.
Piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Lekkie ciasto na święta. Domowe ciasta na święta na Twoim stole
Lekkie ciasto na święta o smaku wiśniowym będzie znakomitym dodatkiem do kawy czy zimowej herbaty. Tort wiśniowy z naszego przepisu sprawi, że goście będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
Oddzielnie wymieszać żółtka, skórkę, sok z cytryny. Dodać cukier waniliowy. Wymieszać.
Dodawać do piany po łyżce żółtkową masę.
Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.
Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
Dołożyć wiśnie.
Piec przez 40 minut w średniej temperaturze.
Pyszne ciasta na święta - makowiec
Pyszne ciasta na święta to idealny dodatek do porannej kawy. Makowiec to obowiązkowe ciasto, którego nie może zabraknąć. Poniżej sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi.
Składniki:
100 g masła do wypieków
5 jajek (oddzielonych żółtek i białek)
1 filiżanka cukru
szklanka zmielonego maku
2 łyżki mąki orkiszowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia
2 łyżki koniaku
Składniki na polewę:
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Rozpuścić masło.
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Przesiać mąkę. Dodać powoli do białek z żółtkami, koniak, mak, rozpuszczone masło.