Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki

Ciasta na święta według Hildegardy z Bingen robią furorę. Nic w tym dziwnego, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To głównie zasługa mąki orkiszowej i kilku złotych zasad benedyktynki.

Ciasta na święta Bożego Narodzenia - przepisy niemieckiej mniszki

Ciasta na święta Bożego Narodzenia według świętej Hildegardy jest pyszne i pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów. Oto i one:

Ciasto makowo - jabłkowe:

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 40 g drożdży
  • 130 ml mleka
  • 75 g masła
  • 50 g twarogu
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 500 g mąki orkiszowej
  • cynamon

Składniki na wierzch ciasta:

  • 5 łyżek rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 80 g masła
  • szklanka miodu
  • 100 g śmietany
  • 250 g zmielonego maku
  • cynamon
  • 1 jajko
  • 600 g jabłek

Makowiec z bakaliamiMakowiec z bakaliami Fot. Bernadette Wurzinger/Pixabay

Wykonanie:

  1. Przygotuj drożdżowe ciasto.
  2. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Rodzynki zanurz w rumie.
  4. Masło rozpuść na małym ogniu.
  5. Zmieszaj z miodem i śmietaną. Lekko podgrzej i dodaj mak i przyprawy. Pozostaw na wyłączonej płycie.
  6. Blachę wysmaruj masłem.
  7. Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką.
  8. Do masy makowej dodaj jajko, rodzynki i jabłka.
  9. Całość wymieszaj.
  10. Ciasto wyrób i rozłóż na blaszce.
  11. Przykryj nadzieniem makowym.
  12. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  13. Włóż do zimnego piekarnika.
  14. Piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Lekkie ciasto na święta. Domowe ciasta na święta na Twoim stole

Lekkie ciasto na święta o smaku wiśniowym będzie znakomitym dodatkiem do kawy czy zimowej herbaty. Tort wiśniowy z naszego przepisu sprawi, że goście będą zachwyceni i poproszą o dokładkę. 

Przepis na domowe ciasta na święta:

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek 
  • 3 jaja
  • sól
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g przesianej mąki

Ciasto z wiśniamiCiasto z wiśniami fot. Dahin / shutterstock.com

Wykonanie krok po kroku:

  1. Wiśnie wypłukać i pozostawić, aby ociekły z wody.
  2. Przygotować ciasto biszkoptowe.
  3. Ubić białka na sztywno z solą.
  4. Dodawać po łyżce cukru, mieszać.
  5. Oddzielnie wymieszać żółtka, skórkę, sok z cytryny. Dodać cukier waniliowy. Wymieszać.
  6. Dodawać do piany po łyżce żółtkową masę.
  7. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.
  8. Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
  9. Dołożyć wiśnie.
  10. Piec przez 40 minut w średniej temperaturze.

Pyszne ciasta na święta - makowiec

Pyszne ciasta na święta to idealny dodatek do porannej kawy. Makowiec to obowiązkowe ciasto, którego nie może zabraknąć. Poniżej sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. 

Składniki:

  • 100 g masła do wypieków
  • 5 jajek (oddzielonych żółtek i białek)
  • 1 filiżanka cukru
  • szklanka zmielonego maku
  • 2 łyżki mąki orkiszowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia
  • 2 łyżki koniaku

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka

Makowiec zdj. ilustracyjneMakowiec zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, StockphotoVideo

Sposób wykonania:

  1. Rozpuścić masło.
  2. Białka ubić na sztywno z cukrem.
  3. Przesiać mąkę. Dodać powoli do białek z żółtkami, koniak, mak, rozpuszczone masło.
  4. Przelać do formy.
  5. Piec przez 40 minut w średniej temperaturze.

Wykonanie polewy:

  1. Rozpuścić składniki na polewę na małym ogniu.
  2. Dokładnie wymieszać.
  3. Posmarować ciasto.
  4. Ostudzić.

Zobacz też: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Staropolskie przepisy na mięsne specjały, o których nie słyszałeś

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.