Potrawy wigilijne z przepisów świętej Hildegardy to z pewnością dania, których jeszcze nie próbowaliście. Na szczęście można to zmienić. Spróbujcie sami, jakie są wspaniałe w smaku i jednocześnie proste w wykonaniu.
3
Fot. Dominik Gajda / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Dania na Wigilię według niemieckiej mniszki - barszcz podano do stołu!
Dania na Wigilię świętej Hildegardy są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Ponadto są one proste w przyrządzeniu, poradzą sobie z nimi nawet początkujący amatorzy gotowania. Skoro mowa o Wigilii to nasze menu inspirowane przepisami świętej Hildegardy należy zacząć od barszczu z uszkami. Przepis znajdziecie poniżej.
REKLAMA
Już za kilka dni będzie Wigilia. Lista potraw na święta musi zostać przygotowana odpowiednio wcześniej. Przedstawiamy kilka obowiązkowych pozycji:
Rozwałkuj i pokrój ciasto na makaron. Posyp mąką i pozostaw na kilkanaście minut.
Zagotuj przygotowany makaron w osolonej wodzie.
Na koniec przecedź makaron i przelej go zimną wodą.
Posiłki wigilijne - orkiszowa kutia
Posiłki wigilijne to zazwyczaj starannie przygotowane świąteczne dania. Na koniec polecamy prosty przepis na kutię z orkiszu. Warto wypróbować nieco zmodyfikowany przepis wigilijny w tym roku.
Składniki:
200 g ziaren orkiszu
200 g maku
5 łyżek miodu
5 łyżek masła
bakalie
wanilia w proszku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Wsypać do miski ziarna orkiszu. Zalać wodą.
Przepłukać.
Ziarna zalać wrzątkiem.
Zagotować.
Gotować przez pół godziny.
Odstawić garnek, przykryć na pół godziny.
Mak zalać wrzątkiem.
Odstawić na pół godziny.
Zmielić.
Do garnka włożyć masło, dodać miód, mak, dołożyć bakalie. Połączyć z ziarnami. Doprawić wanilią.