Potrawy wigilijne - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy

Potrawy wigilijne z przepisów świętej Hildegardy to z pewnością dania, których jeszcze nie próbowaliście. Na szczęście można to zmienić. Spróbujcie sami, jakie są wspaniałe w smaku i jednocześnie proste w wykonaniu.

Dania na Wigilię według niemieckiej mniszki - barszcz podano do stołu!

Dania na Wigilię świętej Hildegardy są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Ponadto są one proste w przyrządzeniu, poradzą sobie z nimi nawet początkujący amatorzy gotowania. Skoro mowa o Wigilii to nasze menu inspirowane przepisami świętej Hildegardy należy zacząć od barszczu z uszkami. Przepis znajdziecie poniżej.

Już za kilka dni będzie Wigilia. Lista potraw na święta musi zostać przygotowana odpowiednio wcześniej. Przedstawiamy kilka obowiązkowych pozycji:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Makaron
  3. Kutia

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki orkiszowej - musi być jasna
  • około 2/3 szklanki gorącej wody
  • 50 g masła
  • sól

Składniki na farsz do uszek:

  • 500 g pieczarek
  • 5 cebul
  • 3 łyżki oleju
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Wykonaj farsz. Posiekaj cebulę. Zeszklij na oleju.
  2. Umyj pieczarki. Zetrzyj na tarce. Dołóż do cebuli. Przypraw do smaku. 
  3. Farsz przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki.
  4. Zajmij się uszkami. Składniki na ciasto połącz, wyrób. Owiń folią i odstaw na 20 minut.
  5. Później rozwałkuj małe placki. Wykrój kółeczka.
  6. Włóż farsz, sklej. Ugotuj w osolonej wodzie.
  7. Kiedy wypłyną, zalej zimną wodą, wymieszaj i pozwól im ponownie wypłynąć. Wyciągnij.

 Składniki na barszcz:

  • 8 buraków
  • 2,5 l bulionu
  • 3 suszone grzyby
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liście laurowe, tymianek, pieprz, sól, ziele angielskie
  • cytryny

 Wykonanie barszczu:

  1. Buraki dokładnie umyj. Obierz i wrzuć do gorącego bulionu.
  2. Dołóż namoczone grzyby.
  3. Dołóż zioła. Posól.
  4. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż buraki będą miękkie.
  5. Później zdejmij z ognia i odstaw. Dodaj sok z cytryny. Dopraw przyprawami.
  6. Podgrzej przed podaniem.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne - jak przygotować świąteczny makaron? Podpowiadamy

Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne są różnorodne. W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć domowego makaronu!

Składniki, które musimy przygotować to:

  • 5 jaj
  • pół kg mąki orkiszowej
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek wody

Domowy makaron nie ma sobie równychDomowy makaron nie ma sobie równych Kirill Zatrutin /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Wsyp mąkę do miski. Wbij jaja, dołóż sól.
  3. Połącz wszystko.
  4. Zagnieć ciasto.
  5. Rozwałkuj i pokrój ciasto na makaron. Posyp mąką i pozostaw na kilkanaście minut.
  6. Zagotuj przygotowany makaron w osolonej wodzie.
  7. Na koniec przecedź makaron i przelej go zimną wodą.

Posiłki wigilijne - orkiszowa kutia

Posiłki wigilijne to zazwyczaj starannie przygotowane świąteczne dania. Na koniec polecamy prosty przepis na kutię z orkiszu. Warto wypróbować nieco zmodyfikowany przepis wigilijny w tym roku. 

Składniki:

  • 200 g ziaren orkiszu 
  • 200 g maku
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek masła
  • bakalie
  • wanilia w proszku

KutiaKutia OlegD /Shutterstock

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać. Wsypać do miski ziarna orkiszu. Zalać wodą.
  2. Przepłukać.
  3. Ziarna zalać wrzątkiem.
  4. Zagotować.
  5. Gotować przez pół godziny.
  6. Odstawić garnek, przykryć na pół godziny.
  7. Mak zalać wrzątkiem.
  8. Odstawić na pół godziny.
  9. Zmielić.
  10. Do garnka włożyć masło, dodać miód, mak, dołożyć bakalie. Połączyć z ziarnami. Doprawić wanilią.

Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.