Dania na Wigilię według niemieckiej mniszki - barszcz podano do stołu!
Dania na Wigilię świętej Hildegardy są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Ponadto są one proste w przyrządzeniu, poradzą sobie z nimi nawet początkujący amatorzy gotowania. Skoro mowa o Wigilii to nasze menu inspirowane przepisami świętej Hildegardy należy zacząć od barszczu z uszkami. Przepis znajdziecie poniżej.
Już za kilka dni będzie Wigilia. Lista potraw na święta musi zostać przygotowana odpowiednio wcześniej. Przedstawiamy kilka obowiązkowych pozycji:
- Barszcz czerwony z uszkami
- Makaron
- Kutia
Barszcz czerwony z uszkami
Składniki na ciasto:
- 1 żółtko
- 2 szklanki mąki orkiszowej - musi być jasna
- około 2/3 szklanki gorącej wody
- 50 g masła
- sól
Składniki na farsz do uszek:
- 500 g pieczarek
- 5 cebul
- 3 łyżki oleju
- kmin rzymski
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Wykonaj farsz. Posiekaj cebulę. Zeszklij na oleju.
- Umyj pieczarki. Zetrzyj na tarce. Dołóż do cebuli. Przypraw do smaku.
- Farsz przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki.
- Zajmij się uszkami. Składniki na ciasto połącz, wyrób. Owiń folią i odstaw na 20 minut.
- Później rozwałkuj małe placki. Wykrój kółeczka.
- Włóż farsz, sklej. Ugotuj w osolonej wodzie.
- Kiedy wypłyną, zalej zimną wodą, wymieszaj i pozwól im ponownie wypłynąć. Wyciągnij.
Składniki na barszcz:
- 8 buraków
- 2,5 l bulionu
- 3 suszone grzyby
- 2-3 ząbki czosnku
- liście laurowe, tymianek, pieprz, sól, ziele angielskie
- cytryny
Wykonanie barszczu:
- Buraki dokładnie umyj. Obierz i wrzuć do gorącego bulionu.
- Dołóż namoczone grzyby.
- Dołóż zioła. Posól.
- Gotuj pod przykryciem do czasu, aż buraki będą miękkie.
- Później zdejmij z ognia i odstaw. Dodaj sok z cytryny. Dopraw przyprawami.
- Podgrzej przed podaniem.
Zobacz wideo
Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne - jak przygotować świąteczny makaron? Podpowiadamy
Przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne są różnorodne. W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć domowego makaronu!
Składniki, które musimy przygotować to:
- 5 jaj
- pół kg mąki orkiszowej
- łyżeczka soli
- kilka łyżek wody
Domowy makaron nie ma sobie równych Kirill Zatrutin /Shutterstock
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Wsyp mąkę do miski. Wbij jaja, dołóż sól.
- Połącz wszystko.
- Zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj i pokrój ciasto na makaron. Posyp mąką i pozostaw na kilkanaście minut.
- Zagotuj przygotowany makaron w osolonej wodzie.
- Na koniec przecedź makaron i przelej go zimną wodą.
Posiłki wigilijne - orkiszowa kutia
Posiłki wigilijne to zazwyczaj starannie przygotowane świąteczne dania. Na koniec polecamy prosty przepis na kutię z orkiszu. Warto wypróbować nieco zmodyfikowany przepis wigilijny w tym roku.
Składniki:
- 200 g ziaren orkiszu
- 200 g maku
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek masła
- bakalie
- wanilia w proszku
Kutia OlegD /Shutterstock
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać. Wsypać do miski ziarna orkiszu. Zalać wodą.
- Przepłukać.
- Ziarna zalać wrzątkiem.
- Zagotować.
- Gotować przez pół godziny.
- Odstawić garnek, przykryć na pół godziny.
- Mak zalać wrzątkiem.
- Odstawić na pół godziny.
- Zmielić.
- Do garnka włożyć masło, dodać miód, mak, dołożyć bakalie. Połączyć z ziarnami. Doprawić wanilią.
Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów